Εφ' όλης της ύλης ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναφέρθηκε τόσο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης, όσο και στο προσφυγικό υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σχετικά με την αξιολόγηση τόνισε πως είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωση της. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε πως υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προστατέψει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ταυτόχρονα διαμήνυσε πως απαιτήσεις για περικοπές κύριων συντάξεων δεν απορρέουν από τη συμφωνία και δεν θα γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση

Έτσι – στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στο ΔΝΤ- υποστήριξε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πως η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, αλλά και τίποτα περισσότερο. «Όσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το προσφυγικό, σύμφωνα με πληροφορίες υπογράμμισε πως αποτελεί θετική εξέλιξη η πρόθεση να αντιμετωπιστεί ως ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, η λύση του οποίου βασίζεται στη συνεργασία με την Τουρκία και όχι στη ντε φάκτο νομιμοποίηση μονομερών πρακτικών. Ωστόσο, όπως είπε, το γεγονός ότι όλο το βάρος της εφαρμογής της είναι μπροστά μας, καθιστά απαραίτητη την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε τόσο σε όσα η συμφωνία ορίζει, όσο και σε όσα προστάζει η διεθνής νομιμότητα.

Όπως έγραψε νωρίτερα το newpost, Ειδικά για το προσφυγικό, η κυβέρνηση εκφράζει φόβους ότι μπορεί να καθυστερήσει η μετεγκατάσταση και επαναπροώθηση των προσφύγων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στον απόηχο των χθεσινών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τρομοκρατικές ενέργειες, όπως αυτή στην βελγική πρωτεύουσα, ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ενδυναμώνουν τις φωνές που θέλουν να μην εφαρμοστεί ο στην πράξη η συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας για το προσφυγικό, προκειμένου να μην αναλάβουν και το βάρος που τους αναλογεί. 

Ενδεικτική της ανησυχίας, αλλά και της «επιθετικής» στάσης που έχει αποφασίσει να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διαφυλάξει την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, είναι η διαμαρτυρία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η επιχειρηση της συμμαχίας στο Αιγαίο δεν αποδίδει και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Η επικοινωνία των δύο ανδρών, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, έγινε χθες το βράδυ, με τον έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει στον ισχυρό άνδρα του ΝΑΤΟ την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι παρότι έδωσε την συγκατάθεσή του στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες και ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της μεταναστευτικής ροής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε τον έλληνα Πρωθυπουργό ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα βελτιωθεί. Ωστόσο, εν τοις πράγμασι η επιχειρησιακή δύναμη του ΝΑΤΟ είναι απούσα, δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά σε δράση κατά των διακινητών της Τουρκίας, οι οποίοι εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι, βρίσκοντας νέες διόδους και νησιά για να περάσουν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες.