Την πολιτική πρωτοβουλία από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε, και πέτυχε, να αποσπάσει χθες ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέτοντας αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφάλειας που εγείρονται λόγω του υψηλού αριθμού προσφύγων – μεταναστών στη χώρα, στον απόηχο μάλιστα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες. 

Παράλληλα, με την ίδια κίνηση ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα τόσο για την ατζέντα στην οποία θα επικεντρωθεί εφεξής, που εδράζεται στο δίπτυχο ασφάλεια – ελευθερία, όσο και για το ποιος είναι ο κύριος πολιτικός φορέας της κεντροδεξιάς, που μπορεί ακριβώς να αναδεικνύει τα κρίσιμα για την κοινωνία θέματα. Με αυτό τον τρόπο, ο Πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να... κόψει την όρεξη τόσο των ακραίων της Χρ. Αυγής όσο και των στελεχών της δεξιάς που προσανατολίζονται στη συγκρότηση νέου κόμματος, θέτοντας εκ των πραγμάτων τη Ν.Δ. σε ρόλο βασικού εκφραστή του προβληματισμού των συντηρητικών τμημάτων, και όχι μόνον, της ελληνικής κοινωνίας. 

Οι πρωτοβουλίες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχειρείται να μην ακυρώνουν το μεταρρυθμιστικό, συναινετικό προφίλ που έχει ο ίδιος. Γι αυτό άλλωστε από την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση απουσιάζει κάθε ακραία έκφραση. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι «οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έχουν σοβαρότατες συνέπειες για όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη και για το κάθε ένα χωριστά. Είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις και οι αντιδράσεις μας δεν πρέπει να είναι προϊόν φόβου. Όμως, εξίσου βέβαιο είναι ότι η ασφάλεια είναι θεμελιώδες αγαθό για τη ζωή των πολιτών και προϋπόθεση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Η ασφάλεια των πολιτών αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για κάθε Δημοκρατικό Κράτος». 

Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να εμφανίσει μία στιβαρή κεντροδεξιά που δεν είναι ακραία αλλά ούτε και ενοχική έναντι της αριστεράς και, παράλληλα, τολμά να θέτει επί τάπητος όσα πραγματικά ενδιαφέρουν και προβληματίζουν τους έλληνες πολίτες. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και η τελευταία, όχι όμως και ασήμαντη, επιδίωξη του Προέδρου της Ν.Δ. Σε μία περίοδο που ο Πρωθυπουργός επιλέγει, με το αντίστοιχο δικό του αίτημα, να μετατραπεί η Βουλή σε θέατρο πολιτικής σύγκρουσης για το σημαντικό αλλά στη συγκυρία δευτερεύον ζήτημα της «διαφάνειας», ο Πρόεδρος της ΝΔ αναγκάζει τον κ. Τσίπρα να συζητήσει για μία ατζέντα που, εκ των πραγμάτων, δεν είναι προνομιακή για τη Ν.Δ. Και, μάλιστα, δύο φορές καθώς, δεδομένα, το μεταναστευτικό και οι επιπλοκές του θα τεθούν από τον κ. Μητσοτάκη και στην συζήτηση των Αρχηγών στη Βουλή, την προσεχή Τρίτη.