Όσο οι προσφυγικές ροές από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά δεν μειώνονται, τόσο  μεγαλύτερα προβλήματα θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. 

Η διαπίστωση αυτή δεν είναι καινούργια. Όμως, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στήριζε πάρα πολλά στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας που θα μείωνε τις ροές, παρά τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για την αποτελεσματικότητα της. Πλέον όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως η γειτονική χώρα -που αποτελεί και το κλειδί για την διαχείριση της κρίσης-, όχι απλά δεν κάνει πράξη τις υποχρεώσεις της, αντίθετα, στο παρασκήνιο δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Άγκυρα στην ουσία σαμποτάρει την επιχείρηση του ΝΑΤΟ, εγείροντας συνεχώς ζητήματα για την περιοχή δράσης του. Την ίδια στιγμή και με αφορμή την ίδια την επιχείρηση, προσπαθεί να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες σε αυτή όλες τις αξιώσεις της. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλκενμπεργκ, προκειμένου να του εκφράσει την δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για την αναποτελεσματικότητα της επιχείρησης, αλλά και για την στάση των τούρκων. Χθες, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε και την πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο, δείχνοντας ιδιαίτερα ανήσυχος για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. 

Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση επαγρυπνούν για την τήρηση των δεσμεύσεων όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και τον ευρωπαίων εταίρων. Ο φόβος για τις παρενέργειες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός. Για τον λόγο αυτό, από την επόμενη εβδομάδα, οι διπλωματικές αρχές της χώρας θα ξεκινήσουν νέο γύρο επαφών με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας.