Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στους δανειστές εξέφρασε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης σε τηλεοπτική συνέντευξη σήμερα το πρωί ανέφερε ότι η συμφωνία θα περάσει από την Βουλή χωρίς απώλειες ωστόσο τόνισε ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να κρυφτεί σε "φτηνά αντιπολιτευτικά όχι". 

«Πριν από τη μεγάλη υποχώρηση και υπόκλιση υπάρχουν και μερικές φωνές αντίστασης. Η αίσθησή μου είναι ότι έχουν υποχωρήσει σε όλα και στις περικοπές συντάξεων και στα όποια μικρά πρόσθετα μέτρα είναι αναγκαία κατ' αυτούς και υπάρχει το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων. Φορολογικό και ασφαλιστικό έχουν "λυθεί". Πιστεύω η κυβέρνηση έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση να συνυπογράψει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, των εταίρων μας» είπε. 

«Όταν τροφοδοτείς την ελληνική οικονομία με τα ελάχιστα χρήματα που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη είσαι πιο καλός διαπραγματευτής, αλλά αν δεν μπορείς να βγάλεις από πουθενά λεφτά, εάν η οικονομία σου παραπαίει και η ανεργία πηγαίνει στα ύψη είσαι υποχρεωμένος να κάνεις υποκλίσεις. Είσαι υποχρεωμένος να λες στο ΔΝΤ και τους υπόλοιπους "ό,τι πεις εσύ". Και αυτό λένε αυτή τη στιγμή» ανέφερε. 

Σε ό,τι αφορά στη στάση που θα κρατήσει όταν κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «το Ποτάμι δεν θα κρυφτεί σε φτηνά αντιπολιτευτικά "όχι"» διευκρινίζοντας ότι «δεν θα πάμε σε μια γραμμή "όχι" ή σε μία γραμμή "ναι" κάνοντας δεύτερες πολιτικές σκέψεις. Δεν θα ψηφίσουμε το ασφαλιστικό, σκεπτόμενοι να μην πέσει η κυβέρνηση». 

Για το προσφυγικό ο κ. Θεοδωράκης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «είναι απούσα», ειδικά στο θέμα της Ειδομένης, και ότι αφήνει ένα σύστημα αδιοίκητο, στα χέρια «κάποιων πονηρών», που είτε «βγάζουν λεφτά, κάνοντας βόλτες στην Ελλάδα τούς πρόσφυγες... είτε κάποιων άλλων που έχουν ιδέες επαναστατικές δήθεν, βάζοντας μπροστά τους πρόσφυγες». 

Παράλληλα επανέλαβε την πρότασή του για έναν υπερυπουργό για το προσφυγικό

«Η πολιτική έχει σχέση με τον χρόνο...όταν κάνεις κάτι όταν πρέπει μπορεί να βοηθήσεις, εάν το κάνεις με τέσσερις μήνες καθυστέρηση είναι πολύ αργά. Και σήμερα επειδή δεν θέλει να δεχτεί την πρόταση που του έχω κάνει για υπερυπουργό, αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον συντονισμό της εθνικής επιτροπής μεταναστευτικής πολιτικής».

Κληθείς να σχολιάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό το χτύπημα «καταδεικνύει τις αδυναμίες ασφάλειας στην Ευρώπη». «Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το τέρας που έρχεται από τις φωλιές των ακραίων ισλαμιστών χωρίς μια ευρωπαϊκή συνεννόηση. Δώσαμε τη δυνατότητα σε κάποιους να πιστεύουν ότι χρησιμοποιώντας τις συνοριακές ελευθερίες μπορούν να χτυπάνε την καρδιά της Ευρώπης» ανέφερε και ξεκαθάρισε πως «ο εχθρός δεν είναι ο μουσουλμάνος». 

Τέλος, σε ερώτηση για την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε: «εμείς πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει μία άλλη λύση, πέρα από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό υπάρχουμε κιόλας». Διευκρίνισε όμως πως αυτή η λύση «πρέπει να είναι μεγάλη, να συγκεντρώνει ποσοστό 10-15%. "Αυτό όμως δεν γίνεται προσθέτοντας τα ποσοστά του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ».