Ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρόσληψη εποχικού προσωπικού όπως επίσης και δημιουργία ακόμη 30.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του διυπουργικού οργάνου συντονισμού Γιώργος Κυρίτσης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής Πολιτικής, ο κ. Κυρίτσης τόνισε πως συζητήθηκαν «όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ζητήματα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Κινητοποιηθήκαμε ήδη και έχουμε καλύψει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα που απορρέουν από τη συμφωνία», είπε.

Ανακοίνωσε πως την Τετάρτη θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη διευθέτηση νομικών ζητημάτων που απορρέουν από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και προανήγγειλε τη δημιουργία εποπτικού οργάνου που θα συντονίζει όλες τις υφιστάμενες δομές για το προσφυγικό. Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό, αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, Γιάννης Σταφύλης.

Παράλληλα ενισχύεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε πρώτη φάση, είπε ο κ. Κυρίτσης, αναβαθμίζεται η υπηρεσία πρώτης υποδοχής σε γενική γραμματεία. «Συζητήσαμε την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη στελέχωση της γραμματείας», επεσήμανε.

Ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε επίσης πως είναι έτοιμα τα σχέδια για την συμφωνία επανεισδοχής προς την Τουρκία και ανακοίνωσε πως εντός 20 ημερών θα δημιουργηθούν ακόμη 30.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Προτεραιότητά μας είναι η εκκένωση της Ειδομένης, είπε ο κ. Κυρίτσης και επεσήμανε ότι «δίνουμε βάση στην ενημέρωση των προσφύγων και στα μέσα μετακίνησής τους προς τις δομές που υπάρχουν.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως οι ενέργειες της κυβέρνησης αφορούν την εντατικοποίηση της ενημέρωσης των προσφύγων στην Ειδομένη. Η εκστρατεία θα αφορά την ενημέρωσή τους για τις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας, ενώ θα γίνεται αναφορά και στο γεγονός ότι έχουν κλείσει τα σύνορα.