Πέρα από τα νομοσχέδια για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που αναμένονται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και τη συμφωνία επανεισδοχής, η κυβέρνηση επιταχύνει ώστε να προωθηθεί η εκκένωση της Ειδομένης από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και να απόσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης, είπε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να εκκενωθεί η Ειδομένη, όπου ως γνωστό τις τελευταίες ημέρες το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με πρόσφυγες και μετανάστες να προχωρούν σε διαμαρτυρίες ώστε να ανοίξουν τα σύνορα.

Αυτή τη στιγμή στον άτυπο καταυλισμό έχουν συγκεντρωθεί περίπου 14.000 άνθρωποι. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να πεισθούν χωρίς τη χρήση βίας να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό και να κατευθυνθούν σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενημερώσει αυτούς τους ανθρώπους ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και ότι οι δομές που έχει φτιάξει η κυβέρνηση θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σημειώνεται ότι προχτές ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρής κλίμακας αστυνομικές επεμβάσεις στον καταυλισμό, αποκλείοντας ταυτόχρονα μετ επιτάσεως τη χρήση βίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυρίτσης, απαντώντας σε ερώτηση «πως η κυβέρνηση θα καλύψει την φιλοξενία 14.000 ανθρώπων που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ειδομένη, με δεδομένο το γεγονός ότι τα κέντρα φιλοξενίας στην Βόρεια Ελλάδα είναι ασφυκτικά γεμάτα», είπε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν άμεσα πάνω από 2000 θέσεις σε υπάρχουσες δομές και από την Δευτέρα η δυνατότητα αυτή θα αυξηθεί καθώς θα εντατικοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Είπε ότι υπάρχει προγραμματισμός για την δημιουργία 30.000 θέσεων για τις επόμενες 20 ημέρες και ότι σε γενικές γραμμές είναι οριοθετημένα τα σημεία στα οποία θα υπάρξουν οι δομές φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε δράσεις ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και στο λιμάνι του Πειραιά όπου υπάρχουν και εκεί αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες. «Αυτήν την στιγμή γίνεται προσπάθεια και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα της Ειδομένης πρέπει να πάρει μια σχετική προτεραιότητα. Αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά» είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών.

Ανάλογου ύφους ήταν τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής.