current views are: 5

24 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση20:13

ΕΕ: Έρχεται «φακέλωμα» για τους επιβάτες πτήσεων και «μεγάλος αδελφός» για τους τζιχαντιστές

Έκτακτο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη βελγική πρωτεύουσα.

Δημοσίευση 20:13’

Έκτακτο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη βελγική πρωτεύουσα.

Έκτακτο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη βελγική πρωτεύουσα. Οι υπουργοί προχώρησαν σε μία σειρά από μέτρα, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, όπως η δημιουργία μητρώου επιβατών αεροπορικών εταιρειών, αλλά και για ταχεία ολοκλήρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην ΕΕ. 

Σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους, οι υπουργοί πρότειναν τη δημιουργία μίας κοινής πλατφόρμας για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία και υποστηρίζουν πως είναι σημαντική η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα για την αποτροπή νέων επιθέσεων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κοεν Χέενς δήλωσε πως οι επιθέσεις «χτύπησαν τη καρδιά της Ευρώπης και ήταν σοκ στην καρδιά των αξιών, της ελευθερίας, της ελευθερίας κίνησης, όλων όσων αγαπάμε». Συνέχισε τονίζοντας πως αποφασίστηκε η άμεση αλλαγή του τρόπου δράσης κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητη η πλήρης ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με όσα συνέβησαν στο Παρίσι, ώστε οι μυστικές υπηρεσίες και οι δικαστικές υπηρεσίες να διερευνήσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

«Είναι σημαντικός ο κοινός αγώνας για το άνοιγμα του Διαδικτύου, σχετικά με τις επικοινωνίες που δεν είναι οι “κλασικές”, καθώς κι η επικοινωνία μέσω Skype», συμπλήρωσε ο Χέενς επισημαίνοντας πως η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγησε πως δύο είναι τα σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρχές στην ΕΕ: Η βελτίωση ανταλλαγής πληροφοριών και η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν σε προηγούμενες επιθέσεις.

«Ήρθε η ώρα για τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν περισσότερα στοιχεία, ώστε να χτιστεί ο βασικός κορμός του αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Χρειάζεται να μιλάμε μεταξύ μας, καθώς και τα συστήματα πρέπει να επικοινωνούν. Σε δύο εβδομάδες θα παρουσιάσω συγκεκριμένες ιδέες για την καλύτερη χρήση και επικοινωνία ανάμεσα στα συστήματα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στη συνέχεια επισήμανε πως δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τους τρομοκράτες να αγοράζουν τόσο εύκολα υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

«Υπάρχουν κανονισμοί για τα εκρηκτικά, γιατί δεν εφαρμόζονται;», διερωτήθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος ενώ συμπλήρωσε πως το σύστημα πληροφοριών της Σένγκεν, της Ιντερπολ, το σύστημα για τα ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν χαθεί ή κλαπεί έχουν κενά και πρόσθεσε πως η συνεργασία με εταιρίες Διαδικτύου είναι σημαντική.

Η κοινή δήλωση

Στη δήλωσή τους, οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητούν την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στην κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των χωρών της ΕΕ να αγωνιστούν από κοινού κατά της τρομοκρατίας, διατηρώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η επίθεση στις Βρυξέλλες στρέφεται «κατά της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας μας».

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν την ανάγκη να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως. Μάλιστα για αυτό το θέμα θα εκδοθεί και ευρωπαϊκή οδηγία.

Επιπλέον ζητούν την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε ό,τι αφορά τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων, την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων, την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών και την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων.


σχετικα αρθρα