Στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν πως έχουν γίνει βήματα προόδου. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η κυβέρνηση θα επαναπαυτεί σε αυτή την διαπίστωση, αφού η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αυτή την στιγμή ο βασικός της στόχος.

Ανοιχτά ζητήματα στις συζητήσεις με τους δανειστές υπάρχουν. Σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Όμως, από το πρωθυπουργικό επιτελείο επισημαίνουν πως το πραγματικό εμπόδιο στην διαπραγμάτευση είναι το ΔΝΤ και οι παράλογες απαιτήσει του. Αυτός ήταν και ο λόγος που τις προηγούμενες ημέρες ανέβηκαν οι τόνοι από την Αθήνα. Άλλωστε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενόποιον της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα εναντίον του Ταμείου.

Εκεί εντοπίζονται οι όποιες αμφιβολίες υπάρχουν για το εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στην συμφωνημένη μέρα, δηλαδή το Σάββατο 2 Απριλίου. Στην προσπάθεια του ΔΝΤ να στυλώσει για πολλοστή φορά τα πόδια του και να περάσει όσα στοιχεία θεωρεί αυτό χρήσιμα στην διαπραγμάτευση.

Η Αθήνα περιμένει άλλωστε και την τελική απόφαση του Ταμείου για την παραμονή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν διστάζουν να υποστηρίξουν πως η τυχόν αποχώρηση του θα βοηθούσε να εξελιχθούν ομαλότερα τα πράγματα. Όμως, φοβούνται παράλληλα πως η οριστική του αποχώρηση ίσως παγώσει την συζήτηση για το χρέος. Επίσης, αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να επιβάλλει ή να ζητήσει κάτι τέτοιο, καθώς στην συμφωνία του περσινού Ιουλίου έχει υπογράψει πως επιθυμεί την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Πάντως, από την κυβέρνηση αξιολογούν ως πολύ θετικές τις δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της ευρωζώνης που μιλούν για πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Και πάνω σε αυτές τις θετικές αναφορές και στην πρόθεση των ευρωπαίων για συμφωνία εδώ και τώρα σκοπεύει το Μαξίμου να χτίσει τις συμμαχίες του.

Άλλωστε, άνθρωποι που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις δηλώνουν πως με όλα όσα συμβαίνουν, το προσφυγικό, την τρομοκρατία και το brexit, ο τελευταίος μπελάς που θέλουν στο κεφάλι τους οι ευρωπαίοι ηγέτες, είναι η επιστροφή του ελληνικού οικονομικού προβλήματος στην επικαιρότητα.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να πιστεύει πως οι διαφορές που υπάρχουν μπορούν άμεσα να γεφυρωθούν και στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση που -όπως υποστηρίζουν- θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία.