Με γεωπολιτικούς όρους χαράσσει τη στρατηγική της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως ήταν αναπόφευκτο λόγω της προσφυγικής κρίσης, η έκρηξη από την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, έχει πολιτικά και κοινωνικά, επιπτώσεις και στις χώρα μας. Στόχος του προέδρου της ΝΔ, είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και για το λόγο αυτό κατέθεσε και το αίτημα για προημερησίας στη Βουλή, για την ασφάλεια.

Αυτό που τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μετατραπεί στην νήσο Έλις της Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη, από τη ΝΔ θα εξαπολύουν με κάθε ευκαιρία σφοδρά πυρά προς την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη δική τους οπτική στα θέματα ασφάλειας.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι φανατικοί του ISIS ότι μπορούν να χτυπήσουν παντού, μπορεί να πυροδοτήσει μια γενικευμένη άνοδο του εθνικισμού-λαϊκισμού διεθνώς, γεγονός που εκτιμάται ότι θα έχει επίσης επιπτώσεις στη χώρα μας, ειδικά στα πιο συντηρητικά κοινά που ζητούν μια πιο σκληρή στάση της ΝΔ στο προσφυγικό.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης περπατά πάνω σε τεντωμένο σκοινί, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα και στο πολιτικό σύστημα απαιτεί ιδιαίτερα λεπτούς χειρισμούς, ώστε η θέση της ΝΔ για το προσφυγικό και τα θέματα ασφάλειας, να είναι ξεκάθαρη, χωρίς θολά μηνύματα και παράλληλα να εκφράζει το όλον της κεντροδεξιάς, ώστε να μην υπάρξει διαρροή ψήφων προς τα δεξιά της και στο νέο κόμμα που ετοιμάζονται να στήσουν Καρατζαφέρης, Ψωμιάδης και…λοιπές δυνάμεις.

Μια ξεκάθαρη θέση στα ζητήματα ασφάλειας, εκτιμάται στη ΝΔ ότι θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο κόμμα τους, το οποίο ναι μεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, όπου επίσης καταγράφεται συντριπτική απογοήτευση για την απόδοση της κυβέρνησης και πλήρη απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η διαφορά δεν έχει διευρυνθεί τόσο που να δίνει ξεκάθαρη και δυνατή κυβερνητική προοπτική στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η στρατηγική για το χτίσιμο ηγετικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ωστόσο με τις καθημερινές επισκέψεις του σε διάφορες περιοχές και χώρους εργασίας, εκτός από το να στείλει το μήνυμα ότι βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία και στους πολίτες, θέλει να ενημερώνεται ο ίδιος προσωπικά για τα προβλήματα και τις ανάγκες των ανθρώπων που επισκέπτεται.