Το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τα θέματα ασφάλειας, ήταν μια κίνηση που εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει αποφασίσει να πάρει ο πρόεδρος της ΝΔ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο η κίνηση αυτή είχε και ένα δεύτερο στόχο: να βάλει στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης την ατζέντα της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ήδη, εδώ και καιρό τα γαλάζια στελέχη επεσήμαναν τόσο δημόσια, όσο και στις κλειστές συσκέψεις στη Λεωφόρο Συγγρού, ότι υπήρχε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού, εν μέσω της προσφυγικής και οικονομικής κρίσης, να βρει διέξοδο στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας αλλού και εν προκειμένω στη διαπλοκή, θέμα που το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρεί ότι αγγίζει τους πολίτες.

Η αναβολή με πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία η ΝΔ είχε καλέσει τους αρμόδιους υπουργούς να λογοδοτήσουν για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ήταν ο καταλύτης στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγουν μπροστά στο δημόσιο διάλογο και να θέσουν αυτοί τη θεματολογία.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η Επιτροπή μετακινήθηκε για την Πέμπτη 31 Μαρτίου, δύο μέρες μετά τη συζήτηση που είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τα θέματα διαφάνειας, η ΝΔ μίλησε για μεθόδευση και ανοικτή γραμμή Μαξίμου-Προεδρείου Βουλής, προκειμένου να στη συζήτηση της Τρίτης να δημιουργηθεί κλίμα για την Επιτροπή της Πέμπτης.

«Η μεθόδευση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση αγωνιά πολιτικά να ελέγξει τη συζήτηση για τους θεσμούς», σημείωνε στο newpost.gr κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου, προσθέτοντας ότι «την Τρίτη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα έρθουν ως απολογούμενοι και κατηγορούμενοι και όχι ως κατήγοροι». Αυτή θα είναι και η λογική, πάνω στην οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, θα κινηθεί και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόκειται καταρχήν να μιλήσει θεσμικά και να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενδείξεις παρέμβασεων της κυβέρνησης, όχι μόνο στη Δικαιοσύνη, αλλά συνολικά στους θεσμούς της χώρας, ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν από τη Συγγρού, αν προκληθεί από τον πρωθυπουργό, τότε υπάρχουν έτοιμοι φάκελοι που αφορούν ζητήματα διαφθοράς που αγγίζουν πολλά σημερινά κυβερνητικά στελέχη.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάριζαν από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αφήσει τον κ. Τσίπρα να εκτρέψει τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας που δημιουργήθηκαν με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα καλέσει τον πρωθυπουργό να απαντήσει για μια σειρά τραγικών κυβερνητικών χειρισμών, από το προσφυγικό μέχρι την οικονομία και τη διαπραγμάτευση.