Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στήθηκε από τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Από την αρχή είχε διαφανεί πως Γεννηματά και Θεοχαρόπουλος έχουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας και μπορούν να συνεννοηθούν. Και τα δύο κόμματα είχαν «βγει»  από εκλογικές αποτυχίες τον Ιανουάριο του 2015. Το ΠΑΣΟΚ με το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας του και η ΔΗΜΑΡ λαβωμένη εκτός κοινοβουλίου και με σοβαρές αναταράξεις από τα μπρος πίσω του ιδρυτή της Φώτη Κουβέλη.

Οι δύο πρόεδροι τα βρήκαν και η συνεργασία προχώρησε. Και τώρα είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα ,την ίδρυση νέου φορέα στον οποίο θα συμμετάσχουν και τα κόμματα και οι κινήσεις για τη σοσιαλδημοκρατία. Όμως τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς βλέπουν πως υπάρχει καθυστέρηση και κωλυσιεργία . Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν να πιέσουν για την επίσπευση των διαδικασιών.

Έτσι, από τη ΔΗΜΑΡ επιθυμούν το συντομότερο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ίδρυση του νέου φορέα. Υπάρχουν κάποιοι στη ΔΗΜΑΡ που εκφράζουν τους φόβους τους πως αν υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση το εγχείρημα θα ξεπεραστεί από τη ζωή καθώς εκτιμούν πως οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν πότε θα συνεννοηθούν οι πρόεδροι και τα στελέχη των κομμάτων.