Άλλοι συνεπείς απέναντι στα καθήκοντα τους και την «εντολή» που τους έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2015 το εκλογικό Σώμα, άλλοι λιγότερο και άλλοι σχεδόν αδιάφοροι, οι βουλευτές της IZ Περιόδου, έκλεισαν ήδη το πρώτο εξάμηνο της θητείας τους. Το Newpost, θέλοντας να καταγράψει την πορεία των «300» σε αυτό το διάστημα, παρουσιάζει ένα συγκεντρωτικό θέμα με την κινητικότητα που επέδειξαν ανάλογα με τις ομιλίες, τις ερωτήσεις και τις συμμετοχές στις επιτροπές.

Πολιτικοί αρχηγοί

Το ότι ο Βασίλης Λεβέντης ήταν ένας λαλίστατος πολιτικός ήταν γνωστό στο πανελλήνιο πολύ πριν καταφέρει να ξεπεράσει με το κόμμα του το όριο του 3% και μπει στη Βουλή. Πλέον όμως τα γνωρίζουν και οι συνάδελφοί του κοινοβουλευτικοί, καθώς μέσα στο πρώτο αυτό εξάμηνο ο κ. Λεβέντης, έχει ανέβει στο βήμα 18 φορές, έχει συμμετάσχει σε έξι επιτροπές, ενώ έχει καταθέσει και μια ερώτηση. Έντονη δράση, καθώς πριν αναλάβει τα ηνία του κόμματος ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πέρνα των τοποθετήσεών του (5), έχει καταθέσει 7 ερωτήσεις, ενώ έχει συμμετάσχει και σε 26 (!) επιτροπές. Από κοντά και ο Σταύρος Θεοδωράκης που έχει μιλήσει 9 φορές αλλά έχει καταθέσει και δύο ερωτήσεις, ενώ οι Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ, Φώφη Γεννηματά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πάνος Καμμένος (έχει και 8 συμμετοχές σε επιτροπές) έχουν 7 συνολικά φορές τοποθετηθεί ενώπιον των συναδέλφων τους. Σε κάθε περίπτωση δυναμική είναι η παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που έχει εκφωνήσει συνολικά 10 ομιλίες, ξεπερνώντας αρκετούς από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τέλος παρουσία τουλάχιστον σε επίπεδο Ολομέλειας εμφανίζεται να έχει και ο Γ.Γ. της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκος με 8 ομιλίες.

Οι πρώτοι

Πρωταθλητής  στις τοποθετήσεις από το βήμα, ανακηρύσσεται έχοντας μάλιστα πάρει και διαφορά από τους υπόλοιπους, ο εξωκοινοβουλευτικός (!) αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης με 40 ομιλίες. Ακολουθεί ο νεοεκλεγής βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς με 29, ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι (28) και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ (28). Από κοντά και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου (27), ο Σπύρος Δανέλης από το Ποτάμι (23) και ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ (23). Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη 20αδα των ομιλητών δεν υπάρχει βουλευτής της ΝΔ ή του ΚΚΕ. Από τους υπουργούς, πέραν του κ. Αλεξιάδη, αισθητή έχουν κάνει την παρουσία τους ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με 19 τοποθετήσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Βαγγέλης Αποστόλου (18), Υγείας, Ανδρέας Ξανθός (18), Παιδείας, Νίκος Φίλης (16) και αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί δε πως αρκετές παρεμβάσεις (19) έχει κάνει και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Στο μέτωπο των ερωτήσεων- ως μια συνήθεια που έγινε λατρεία- ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος προηγείται και πάλι με 310 (λέγεται ωστόσο ότι καταθέτει τις ίδιες ερωτήσεις) και ακολουθούν τέσσερις βουλευτές της ΝΔ. Πρόκειται για τους Ευάγγελο Μπασιάκο (131), Ελευθέριο Αυγενάκη (123), Θεόδωρο Καράογλου (107) και Χρήστο Μπουκώρο (102). Ακολουθούν οι Β. Κεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ (91) και οι Γιάννης Δελής του ΚΚΕ (83) Γ. Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ, 78), Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ, 77).

Στο πιο ιντριγκαδόρικο ίσως κομμάτι της κοινοβουλευτικής παρουσίας (καθώς συνοδεύεται και από την αντίστοιχη αποζημίωση), πρώτος είναι ο Κ. Σέλτσας του ΣΥΡΙΖΑ με 65 και ακολουθούν οι Δ. Καμμένος των ΑΝΕΛ (60), Δ. Μανωλάκου του ΚΚΕ (60) και Γιώργος Δημαράς του ΣΥΡΙΖΑ (56). Από τα υπόλοιπα κόμματα, ο Δημήτρης Καββαδέλας της Ένωσης Κεντρώων έχει 52 παρουσίες, ο Βαγγέλης Καρακώστας της ΧΑ, 51 και ο Γιάννης Τραγάκης της ΝΔ 49.

Οι ουραγοί

Στο σημείο αυτό φαίνεται να κυριαρχεί ο αριθμητικός κανόνας που λέει όσο μεγαλύτερη είναι η κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος, τόσο πιο πιθανό είναι να βρει κανείς βουλευτή που δεν θέλησε ή ακόμα και δεν τόλμησε να ανέβει στο βήμα και να τοποθετηθεί ενώπιον των συναδέλφων του. Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο, όταν ένας βουλευτής δεν τοποθετείται επιλέγει άλλες μορφές δράσης όπως οι ερωτήσεις ή η συμμετοχή στις επιτροπές. Αναλυτικότερα, μηδενική παρουσία στο βήμα έχουν μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Για το κόμμα του κ. Τσίπρα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι οι Γεωργία Γεννιά, Γιάννη Δέδε, Μανώλη Θραψανιώτη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Ζωή Λιβανίου, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Θεμιστοκλή Μουμουλίδη, Ανδ. Μιχαηλίδη, Δημ. Μπαεβανάκη, Χρ. Παπαδόπουλο, Γρηγ. Στογιαννίδη και Γ. Τσόγκα. Για το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, τα παραδείγματα ακούνε στα ονόματα των Συμεών Κεδίκογλου, Κώστα Κουκοδήμου και Γεωργίας Μαρτίνου ( έχει συμμετάσχει μόνο σε 9 επιτροπές).