Από το 2007, όταν έκανε πίσω στον όμιλο που είχε ανακοινώσει επειδή του το ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ένα πράγμα είναι καθαρό στο μυαλό του Ευάγγελου Βενιζέλου: ότι δε θα διασπάσει ποτέ ο ίδιος το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αυτή την στιγμή δεν τον απασχολεί η προοπτική ενός νέου κόμματος. Σε καμία περίπτωση όμως το νέο δε θα πρέπει να είναι προϊόν διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, γιατί θα θύμιζε πολύ την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ και, δεύτερον, γιατί θα είχε μεγάλες πιθανότητες να έχει την τύχη του ΚΙΔΗΣΟ

Αλλά, υπάρχουν τρεις παράγοντες που κρατούν το ενδεχόμενο ανοικτό:

  1. Η προοπτική διαγραφής από τη Φώφη Γεννηματά.
  2. Ο ικανός αριθμός στελεχών που δηλώνουν ότι θα τον ακολουθήσουν σε ένα νέο εγχείρημα
  3. Η κρίση του πολιτικού συστήματος που γεννά ευκαιρίες.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επενδύσει τα πάντα στη δικαίωσή του από την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να δείξει και να ακολουθήσει τον άλλο δρόμο που υποσχέθηκε προεκλογικά. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι έχει φορτωθεί πολλά βάρη από τη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Από την άλλη όμως πιστεύει ότι ένα κομμάτι του κόσμου μπορεί να αναγνωρίσει πως ότι έκανε το έκανε γιατί δεν υπήρχε άλλη επιλογή και κάποιος έπρεπε να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Το δεύτερο είναι πως πολλά έχει ακόμη μια κρίσιμη μάζα υποστηριχτών. Έχει όμως να αντιμετωπίσει και τις φιλοδοξίες νεότερων στελεχών του εκσυγχρονιστικού χώρου που πιστεύουν ότι έχει έρθει η δική τους σειρά.

Το πρώτο μπορεί να προκύψει είτε ως αποτέλεσμα κάποιας πρωτοβουλίας του στη Βουλή, που μπορεί να ενοχλήσει τη νέα πρόεδρο του κόμματος ή εξαιτίας της σκληρής αντίδρασης που θα επιλέξει αν επιστρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου με ρόλο στα πολιτικά πράγματα του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, δε θέλει να φύγει μόνος του και όχι χωρίς ισχυρή αιτιολογία. Γιατί ξέρει ότι στους Έλληνες δεν αρέσει η αδικία και ότι θα υποστηρίξουν όχι εκείνον που αδίκησε, αλλά εκείνον που αδικήθηκε.