Ούτε ένα μήνας δεν χωρίζει, πλέον, τη Νέα Δημοκρατία από το τακτικό συνέδριο του Απριλίου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει τη ριζική αλλαγή του καταστατικού προκειμένου να ανασυγκροτήσει σε σύγχρονα δεδομένα της Ν.Δ. αλλά, προφανώς, και να ενισχύσει τον έλεγχό του πάνω στις κομματικές οργανώσεις, όπως επιδιώκει άλλωστε κάθε νέος Πρόεδρος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη ως προς το νέο καταστατικό περιλαμβάνουν σειρά αλλαγών όπως, ενδεικτικά, η διεξαγωγή συνεδρίου ανά διετία και η συνακόλουθη αλλαγή των οργάνων του κόμματος, θητεία για τον Πρόεδρο, διαδικασίες λογοδοσίας όλων των οργάνων, και του Προέδρου του κόμματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έντονη φημολογία που κυκλοφορεί, στις προθέσεις του περιλαμβάνεται και ο ορισμός θέσεων αντιπροέδρων, περισσοτέρων των δύο που προβλέπει το ισχύον καταστατικό που δημιουργήθηκε επί Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται στη λογική των «θεματικών» αντιπροέδρων, που θα έχουν δηλαδή ρόλο συντονιστή συγκεκριμένων τομέων. Σε μία τέτοια θέση θεωρείται δεδομένο ότι θα τοποθετηθεί ο κ. Απ. Τζιτζικώστας ενώ στην πολιτική αγορά ακούγεται και το όνομα της κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, χωρίς πάντως η όποια εξέλιξη να είχε οριστικοποιηθεί.

Παράλληλα, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν και έντονες ζυμώσεις, εξαιτίας της εγκυκλίου για την ανάδειξη των συνέδρων του κόμματος ενόψει του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη κάθε νομαρχιακή οργάνωση, ακόμη και στις εκλογικές περιφέρειες που λειτουργούν περισσότερες από μία νομαρχιακές, να εκλέγει το σύνολο των Συνέδρων που προβλέπεται για κάθε περιφέρεια, αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ εκλεγμένων και ex officcio μελών στο Συνέδριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η απόκλιση σε σχέση με τον προβλεπόμενο από το καταστατικό αριθμό εκλεγμένων συνέδρων ξεπερνά τα 800 άτομα, δηλαδή σχεδόν το 20% του σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα έχει αναδείξει με επιστολές του προς την ηγετική πυραμίδα ο επικεφαλής της ΚΕΦΕ κ. Φίλιππος Ταυρής ενώ ομάδα στελεχών της Πολιτικής Επιτροπής ετοιμάζεται να παρέμβει σχετικά ζητώντας τήρηση του καταστατικού. Για το θέμα είναι, προφανώς, ενήμερος ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος. Κατά πληροφορίες, ο κ. Παπαμιμίκος μεταφέρει σε συνομιλητές του ότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς που εκφράζονται ενώ έχει ζητήσει νομική εκτίμηση από τους δικηγόρους του κόμματος, με το ζήτημα να κρίνεται οριστικά μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες.