Αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή και της ΝΔ, είναι η Φώφη Γεννηματά. "Αν η συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά μας έστειλε στο 4%, η συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μας εξαφανίσει" υποστηρίζουν οι επιτελείς της προέδρου του κόμματος.
 
Στην ίδια γραμμή είναι και το Ποτάμι, ενώ οι προθέσεις της Ένωσης Κεντρώων είναι απλά αδιάφορες για τη Χαριλάου Τρικούπη. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν την είσοδο του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή "σημείο των καιρών". Θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων πολιτεύεται ως καιροσκόπος. Επισημαίνουν την αθέτηση της υπόσχεσής του να αλλάζει τους βουλευτές του κάθε έξι μήνες, την οικογενειοκρατία στη στελέχωση του κόμματός του, αλλά και τις αντιφατικές του δηλώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. "Αν δεν αρέσουμε στον κ. Λεβέντη μία φορά, δε μας αρέσει 1000" είναι το σχόλιο στενού συνεργάτη της Φώφης Γενημματά όταν του επισημαίνουν ότι η Ένωση Κεντρώων θεωρεί το ΠΑΣΟΚ "τοξικό".
 
Τις θέσεις αυτές τις ξεκαθάρισαν και στους "απεσταλμένους" του Αλέξη Τσίπρα οι συνομιλητές της προέδρου του ΠΑΣΟΚ που έχουν ανοικτούς διαύλους με τους πρώην συντρόφους τους που βρίσκονται πλέον στην απέναντι όχθη, αλλά και με στελέχη που παραδοσιακά ανήκαν στο κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς. Στελέχη όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου κα δε χάνουν ευκαιρία να επισημαίνουν σε όσους του ρωτούν ότι "η λύση είναι στη συνεργασία όλων. Αλλιώς η κρίση θα καταπιεί και άλλες κυβερνήσεις και άλλα σχήματα συνεργασίας". Το ίδιο επαναλαμβάνει και ο Θάνος Μωραιτης, στέλεχος που έχει διατηρήσει πολύ καλές επαφές με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται πλέον στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο όρος "απεσταλμένοι" μπαίνει σε εισαγωγικά καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν με το που ξεκινούν την κουβέντα ότι δεν εκπροσωπούν τον πρωθυπουργό. Λογικό, καθώς δε θέλουν να τον εμφανίσουν σε θέση αδυναμίας. Από εκεί και πέρα όμως είναι προφανές πως ότι ακούν του το μεταφέρουν, ώστε να μπορεί και αυτός να προγραμματίζει τις κινήσεις του. Ίσως είναι η άρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να συνεργαστούν η αιτία που ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να προτιμά τις εκλογές. Γιατί θέλει σε κάθε περίπτωση να εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που έχει την πρωτοβουλία και τον έλεγχο των εξελίξεων.