Η απαίτηση του Γιώργου Παπανδρέου να συμμετάσχει στο διάλογο για την κεντροαριστερά και ο Αλέξης Τσίπρας και η αρχή να γίνει με μία συνάντηση όλων των... ηγετών του χώρου παραλίγο να οδηγήσει στη διάσπαση του ΚΙΔΗΣΟ. Για την ακρίβεια, στην απώλεια και των τελευταίων υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού.
 
Στη συνεδρίαση των καθοδηγητικών οργάνων που ακολούθησε του μεταμεσονύκτιου δελτίου Τύπου (που εκδόθηκε ως απάντηση στη Φώφη Γεννηματά) από πολλά στελέχη επισημάνθηκε πως η θέση για συνάντηση των αρχηγών αποτελεί παραβίαση της αρχής του ΚΙΔΗΣΟ ότι το νέο δε θα προέλθει από συγκολλήσεις κορυφής.
 
Σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους οι διαφωνούντες εμφανίστηκαν πολύ απογοητευμένοι λέγοντας ότι η πρόταση για συνάντηση όλων των ηγετών του χώρου απλά ικανοποιεί την προσωπική ανάγκη του Γιώργου Παπανδρέου να εμφανιστεί ως ισότιμος πολιτικός αρχηγός.
 
Μόνο που δεν είναι πλέον ούτε πρωθυπουργός, ούτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε καν αρχηγός ενός κοινοβουλευτικούς κόμματος. Είναι αρχηγός ενός κόμματος που τον Ιανουάριο βρέθηκε εκτός Βουλής και τον Σεπτέμβριο δε μπόρεσε να κατέβει αυτόνομο, καθώς πολλά στελέχη του επέλεξαν τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
 
Και αυτό θα κάνουν και τώρα. Ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη έχει συγκροτηθεί επιτροπή υποδοχής των στελεχών που θα θελήσουν να επιστρέψουν. Ο Θάνος Μωραιτης και ο Μανόλης Όθωνας χειρίζονται την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και με την απαραίτητη ευαισθησία. Στόχος τους είναι να πειστεί εν τέλει και ο Γιώργος Παπανδρέου, ώστε να αναγνωρίσει τα λάθη του και να επιλέξει τον δρόμο της επιστροφής ως απλός στρατιώτης. Προοπτική που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τους υποστηρικτές του Ευάγγελου Βενιζέλου.