Με «καρφιά» για τα πεπραγμένα της ως προέδρου της Βουλής απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας στα σχόλια της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την αναφορά του σε εν δυνάμει επενδυτές πρόσφυγες.

Ο Δ. Μάρδας απάντησε μέσω Facebook «καρφώνοντας» την πρώην πρόεδρο της Βουλής ότι όταν ζητήθηκαν πέρυσι 5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής για τη χρηματοδότηση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης εκείνη αρνήθηκε πεισματικά να συμβάλει.

Ολόκληρη η ανάρτησή του στο fb έχει ως εξής:

Ως προς την εισήγηση αναφορικά με την προσέλκυση Σύριων επιχειρηματιών – προσφύγων που θα μπορούσαν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.

1. Όλα αποτελούν μια εισήγηση, που βασίζεται στην υφιστάμενη διεθνή εμπειρία, η οποία αναφέρεται σε επενδυτές- πρόσφυγες και βρίσκεται παντού αναρτημένη.

2. Δεν αποτελεί πολιτική αιχμής, αλλά εντάσσεται στα θέματα της πολιτικής χαμηλών ταχυτήτων

3. Δε θέτει διακριτική συμπεριφορά ανάμεσα στους πρόσφυγες. Το πρόγραμμα λόγου χάρη της ενοικίασης κατοικίας για όλους τους πρόσφυγες είναι ένα από τα τέσσερα προγράμματα προσωρινής εγκατάστασης του ΟΗΕ-ECHO.

4. Ως προς το χαρακτηρισμό εκ μέρους της κας Κωνσταντοπούλου ότι η όλη πρόταση είναι ναζιστικό μέτρο, να υπενθυμίσουμε ότι όταν ζητήθηκαν πέρυσι 5 εκ ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής (με αποθεματικά 65 εκ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης η τότε πρόεδρος της Βουλής με όλη την ευαισθησία που τη διακρίνει (επιλεκτική φυσικά) αρνήθηκε πεισματικά να συμβάλει.

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής συνέκρινε την πρόταση Μάρδα με τον νόμο που ψήφισε πριν από μερικούς μήνες η Δανία για τους πρόσφυγες, ο οποίος προβλέπει πως θα τους παίρνουν τα τιμαλφή, και έκανε λόγο για ναζιστικής νοοτροπίας μέτρο.

Στο μεταξύ ο υφυπ. Εξωτερικών είχε ήδη υπεραμυνθεί της επίμαχης δήλωσης σημειώνοντας σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1:

Όχι, δεν το έχω μετανιώσει. Φυσικά και δεν το μετάνιωσα. Υπάρχει μία διεθνής εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα. Ως εκ τούτου μπορούμε να αντλήσουμε τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για αυτή τη διεθνή εμπειρία και στο βαθμό που θεωρούμε ότι αυτή η εμπειρία μπορεί να εφαρμοστεί και εδώ να ακολουθηθεί.