Αδειάζει το υπουργείο Εργασίας τη ΓΣΕΕ στο θέμα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σημειώνοντας ότι η ισχύ της έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η ΓΣΕΕ καλούσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, ισχυριζόμενη ότι στο τέλος του Μαρτίου λήγει η μετενέργεια των Συλλογικών Συμβάσεων, με κίνδυνο αν δεν υπάρξει παρέμβαση ή συμφωνία στην οποία θα κατέληγε διαπραγμάτευση με τους εργοδοτικούς φορείς, υπήρχε άμεσος κίνδυνος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να χάσουν το επίδομα γάμου (10% του μισθού) και μια σειρά θεσμικές και και οικονομικές προβλέψεις της Σύμβασης.

Το υπουργείο Εργασίας με ανακοινωσή του σημειώνει ότι "βάσει της ρύθμισης του άρθρου 40 του νόμου 4320/2015 της πρώτης κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν καταργήθηκε και ισχύει, προβλέπεται ότι:

«Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό». 

Επομένως, οι όροι της ΕΓΣΣΕ ισχύουν για όλους τους εργαζομένους μέχρι τέλος Ιουνίου". 

Όπως ακομα σημειώνεται "επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τότε να έχει επανέλθει πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΕΕ". Τέλος σημειώνει για το θέμα ότι "στις 6 Απριλίου έχει ορισθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σκοπό αυτό, σε εκπλήρωση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης.

Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα "να προχωρήσει άμεσα σε διαπραγμάτευση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, για την υπογραφή και παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέχρι το τέλος του 2016,  με δεδομένο το γεγονός ότι η μετενέργειά της λήγει στα τέλη Μαρτίου".

Στο σημείο αυτό το υπουργείο ειρωνεύεται την νεοεκλεγείσα διοίκηση της Συνομοσπονδίας τονίζοντας δεικτικά: Η άρτι εκλεγείσα, μετά το πολυτελές συνέδριο της Ρόδου, Διοίκηση της ΓΣΕΕ μέμφεται την κυβέρνηση γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, ενόψει της υποτιθέμενης λήξης της μετενέργειας της τελευταίας την 31η Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση καλωσορίζει τυχόν απόφαση των κοινωνικών εταίρων να παρατείνουν, παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος του 2016 την ισχύ της ΕΓΣΣΕ, ούτως ώστε να μην υπάρχει πίεση χρόνου στην μελλοντική διαπραγμάτευση τους".


TAGS