Ως ''στρατηγικό σφάλμα'' χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας την δημιουργία τόσων πολλών κέντρων προσφύγων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Υπάρχουν και θέματα ασφαλείας και είναι σφάλμα της κυβέρνησης αυτή η επιλογή της να προχωρήσει στη δημιουργία τόσων πολλών κέντρων μετεγκατάστασης στην Κεντρική Μακεδονία. Είναι στρατηγικό σφάλμα.

Την ίδια στιγμή ζητάει αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποφασίζει χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Τζιτζικώστας, επίσης, ανέφερε ότι όπως η ελληνική κυβέρνηση ζητάει από την ΕΕ να υπάρξει αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων σε κάθε χώρα της Ευρώπης, κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, και έκανε γνωστό ότι εδώ και τρεις μήνες ζήτησε να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας και σε άλλα σημεία της ηπειρωτικής χώρας, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας.

'Οπως τόνισε:

Δεν είναι δυνατόν να συγκεντρώνονται σε μία μόνο περιφέρεια άνω του 60% των προσφύγων που βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα. Από τους 50.000 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή 25.000 και πλέον, ενώ αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στις 30.000. Δεν μπορεί μία περιφέρεια της χώρας, και μάλιστα μία περιφέρεια που έχει σύνορα στο βόρειο τμήμα, να φιλοξενήσει το βάρος ενός προβλήματος που δεν μπορεί να σηκώσει σήμερα ολόκληρη η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη.

Υπογράμμισε, δε, ότι σύμφωνα με τον πληθυσμό στην Κεντρική Μακεδονία αναλογούν κέντρα φιλοξενίας 10.000 ατόμων.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανακολουθία και αναντιστοιχία, λέγοντας ότι ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί συμφωνούν με τη δημιουργία προσφύγων και σε άλλες περιοχές της χώρας, στην πράξη – όπως είπε – εφαρμόζουν τα αντίθετα, χωρίς καμία προγενέστερη συναπόφαση με τις κοινωνίες.