current views are: 8

28 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση13:49

Ερώτηση Ανδριανού για τον ρόλο των ΜΚΟ στο προσφυγικό

Ερώτηση για τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.

Δημοσίευση 13:49’

Ερώτηση για τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.

Ερώτηση για τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ζητώντας μεταξύ άλλων να κατατεθούν έγγραφα στη Βουλή για τις ενέργειες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση σε αυτό το κομμάτι, κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του «μεγάλος αριθμός φορέων της κοινωνίας των πολιτών, οργανωμένων και άτυπων, δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου, τους οργανωμένους και μη χώρους καταυλισμού των προσφύγων / μεταναστών και στα χερσαία σύνορα της χώρας, καλύπτοντας συχνά την ανυπαρξία ή την ανεπάρκεια του επίσημου ελληνικού κράτους».

Ωστόσο, σημειώνει ο βουλευτής Αργολίδας, «την προσπάθεια αυτή αμαυρώνει η εικόνα ότι οι οργανισμοί αυτοί δρουν χωρίς κανένα έλεγχο και συντονισμό, όπως καταδεικνύουν εξαιρετικά επικίνδυνα κρούσματα όπως η διανομή του φυλλαδίου στα σύνορα της Ειδομένης που προέτρεπε τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες να διαβούν τα σύνορα από μη φυλασσόμενο σημείο, καθώς και μη επισήμως διαψευσμένα δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο ότι ΜΚΟ μεσολαβούν στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας».

Έτσι ο Γ. Ανδριανός ρωτά τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, Π. Κουρουμπλή και Ν. Κοτζιά αντίστοιχα τα εξής:

  • Αν έχει συνταχθεί μητρώο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης. Συγκεκριμένα, αν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι ενήμεροι για τον αριθμό, την λειτουργία, τη νομική μορφή, τις συγκεκριμένες δράσεις των ΜΚΟ, με τι ασχολούνται και πού δραστηριοποιούνται.
  • Αν οι δράσεις όλων αυτών των ΜΚΟ γίνονται σε συνεργασία και συντονισμό με το ελληνικό κράτος.
  • Αν ελέγχεται η συμβατότητα των δράσεων των φορέων αυτών με το ελληνικό, κοινοτικό και διεθνές δίκαιο.
  • Αν ελέγχεται η σχέση των φορέων αυτών με άλλους φορείς, πρόσωπα ή πηγές χρηματοδότησης που συνδέονται με δράσεις ριζοσπαστικοποίησης μουσουλμάνων.
  • Ποια είναι η χρηματοδότηση των οργανώσεων αυτών από ευρωπαϊκά κονδύλια, πώς κατανέμονται τα κονδύλια αυτά, και ποια η συμμετοχή του ελληνικού κράτους από ίδιους πόρους.

σχετικα αρθρα