current views are: 5

28 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση14:05

Σε θέσεις μάχης Τσίπρας – Μητσοτάκης για τη διαπλοκή

Αποφασισμένοι να παλέψουν, έστω και στο επίπεδο των εντυπώσεων, προκειμένου να πείσουν την κοινωνία πως διαθέτουν σχέδιο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της διαπλοκής, εμφανίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δημοσίευση 14:05’

Αποφασισμένοι να παλέψουν, έστω και στο επίπεδο των εντυπώσεων, προκειμένου να πείσουν την κοινωνία πως διαθέτουν σχέδιο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της διαπλοκής, εμφανίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αποφασισμένοι να παλέψουν, έστω και στο επίπεδο των εντυπώσεων, προκειμένου να πείσουν την κοινωνία πως διαθέτουν σχέδιο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της διαπλοκής, εμφανίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί. Όπως αποκάλυψε προ ημερών το Newpost, το Μαξίμου ετοιμάζεται να δώσει «ονόματα και διευθύνσεις» για τις υποθέσεις Ψυχάρη, Βγενόπουλου, Siemens καθώς και τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, ενώ σφοδρή αναμένεται η σύγκρουση με την αντιπολίτευση και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό τουλάχιστον το περιεχόμενο θα έχει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τρίτης (19:00) στην Ολομέλεια της Βουλής με αντικείμενο τις εξελίξεις στο τομέα της Δικαιοσύνης.

Η διαδικασία που προέκυψε μετά από σχετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού είναι η πρώτη σχετική σε αυτή τη κοινοβουλευτική Σύνοδο, γεγονός που στρέφει-μετά από καιρό- τα βλέμματα του πολιτικού κόσμου και πάλι στη Βουλή.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού, πρώτος το λόγο θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κατά σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης οι υπόλοιποι αρχηγοί (Μητσοτάκης, Μιχαλολιάκος, Γεννηματά, Κουτσούμπας κτλ). Ενδιάμεσα ή μετά την ολοκλήρωση των πρωτολογιών μπορούν να τοποθετηθούν ένας ή το πολύ δύο υπουργοί της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ακολουθεί δεύτερο κύκλος και τη συζήτηση κλείνει και πάλι ο πρωθυπουργός που έχει το δικαίωμα τριτολογίας. Σε ό,τι αφορά δε τους χρόνους, τα πράγματα είναι μάλλον σχετικά, καθώς ποτέ κατά το παρελθόν δεν έχουν τηρηθεί. Σ

ε κάθε περίπτωση στη πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας θα έχει 25 λεπτά, οι υπόλοιποι αρχηγοί 20′, ενώ οι υπουργοί 10′. Αντίστοιχα οι δευτερολογίες είναι 15′ για τον κ. Τσίπρα και 10 για τους υπόλοιπους, ενώ η τριτολογία δεν μπορεί τα ξεπεράσει τα πέντε λεπτά της ώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας Κοινοβουλευτικής Συνόδου (πριν δηλαδή τα θερινά τμήματα), μπορούν να διεξαχθούν άλλες 6 συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως. Από αυτές, η μία είναι αρμοδιότητας του προέδρου της Βουλής και οι υπόλοιπες πέντε της αντιπολίτευσης.


σχετικα αρθρα