Την επίσπευση των διαδικασιών για τη δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων εντός 20ημέρου ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά τη διευρυμένη σύσκεψη που είχε σήμερα στη Βουλή με κυβερνητικά στελέχη, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το προσφυγικό που θα κατατεθεί την Τετάρτη στην εθνική αντιπροσωπεία και το οποίο έχει ως περιεχόμενο τις νομικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, καθώς στόχος είναι η Ελλάδα αφενός να ανταποκριθεί στη συμφωνία και αφετέρου στις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν αναφορικά με τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα.

Άλλωστε η διαχείριση των περίπου 50.000 προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των περίπου 13.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη και η ολοκλήρωση της οικειοθελούς τους αποχώρησης προς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

Επίσης, ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τους υπευθύνους είναι η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τους 5.000 και πλέον οι συνθήκες διαμονής στο χώρο είναι αφόρητες.

Συνολικά οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου ανέρχονται σε 50.146, με τους περισσότερους να βρίσκονται στην περιοχή της Ειδομένης.

Στο μεταξύ οι Σκοπιανοί αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα και τη Σερβία, λόγω του προσφυγικού, μέχρι το τέλος του 2016.

Η κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και την Σερβία είχε παραταθεί έως τις 15 Ιουνίου και τώρα, με τη νέα απόφαση της Βουλής, επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του έτους.

Σχολιάζοντας τη νέα φήμη που κυκλοφόρησε στην Ειδομένη ότι θα άνοιγαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του διυπουργικού οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί από ποιον ξεκίνησε». 

«Αν κάποιος θέλοντας να βοηθήσει τα κάνει χειρότερα  αυτό είναι πρόβλημα και αν δεν θέλει να βοηθήσει, έχει άλλου είδους ατζέντα τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα κι εκεί πρέπει να δούμε τι γίνεται», τόνισε.

Την ίδια ώρα στα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών, παρά τις μειωμένες έως μηδενικές αφίξεις των τελευταίων ημερών, οι δήμαρχοι εκφράζουν ανησυχία για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας και παράλληλα «τρέχουν» να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε κρατήσεις ενόψει της τουριστικής περιόδου.