Επιμένει στην εισήγησή του για την καταγραφή του οικονομικού προφίλ των προσφύγων, ώστε να αναζητηθεί μεταξύ αυτών το πλούσιο υποσύνολο που θα επενδύσει στην Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Το Μαξίμου, ωστόσο, έσπευσε να πάρει αποστάσεις πριν από τη νέα συνέντευξη Μάρδα, ενώ κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, εν μέσω της τόσο κρίσιμης κατάστασης που υπάρχει στο προσφυγικό

Σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής «χρειάζονται κάποια κριτήρια. Πως θα πλησιάσεις, πως θα τους βρεις, πώς θα τους ταυτοποιήσεις. Ένα από τα κριτήρια θα μπορούσε να είναι ο συγκεκριμένος νόμος, τα 250.000 ευρώ να είναι για ανάπτυξη επενδυτικής δραστηριότητας».

Και επιχειρηματολόγησε, μεταξύ άλλων:

Στην Αίγυπτο αυτός ο κόσμος έχει επενδύσει από 400 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ το 2011, στην Τουρκία αυτός ο κόσμος έχει επενδύσει 220 εκατ. ευρώ και έχει ανοίξει 4.000 επιχειρήσεις, και υπάρχουν άλλα πάρα πολλά παραδείγματα.

Επέμεινε πως θα καταθέσει την εισήγησή του, η οποία όπως είπε είναι αποτέλεσμα μελέτης και διέψευσε τα περί αποστασιοποίησης των κυβερνητικών στελεχών από την πρότασή του.

«Η Ειδομένη είναι ένα φαινόμενο που αναφέρεται σε βραχυχρόνιο περίοδο και η εισήγησή μου έχει ορίζοντα ετών», είπε.

Παράλληλα επεσήμανε πως «έχοντας υπόψη τους περιορισμούς που αντιμετωπίσαμε στο προσφυγικό, δεν μπορώ να πω ότι πήγαμε άσχημα», ενώ τόνισε πως είναι «μη επαρκής η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από το ΝΑΤΟ». 

Σημειώνεται ότι αποστάσεις από τις τοποθετήσεις του κ. Μάρδα πήραν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

«Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να λύσει ούτε το προσφυγικό ούτε το πρόβλημα των επενδύσεων», δήλωσε ο Νίκος Παππάς στα Παραπολιτικά fm ενώ και ο Δημ Βίτσας κράτησε αποστάσεις μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα:

Ήταν στα πλαίσια μιας γενικής τοποθέτησης, δεν μπορούμε να περιμένουμε η ανάπτυξη της χώρας να έρθει από τους πρόσφυγες, μια περίπτωση, αν υπάρχει αυτή, δεν αποτελεί τον κανόνα, εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποια περίπτωση επενδυτή μεταξύ των προσφύγων.