Μπορεί σχεδόν σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο να ασχολούνταν τις τελευταίες ημέρες με την προετοιμασία του Πρωθυπουργού για την σημερινή μάχη στην Βουλή, όμως ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνεχή επικοινωνία με όλους τους υπουργούς που ασχολούνται με τα δύσκολα ανοιχτά θέματα. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η σημερινή νύχτα θα είναι πολύ σημαντική, διότι θα παρουσιαστεί μια καλή ευκαιρία ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για μια σειρά από καταστάσεις που φαντάζονταν ότι υπάρχουν, όμως δεν έχει ακούσει ποτέ με στοιχεία από το στόμα ενός Πρωθυπουργού. 

Είναι σαφές πως στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσδοκούν να λάβουν μεγάλα επικοινωνιακά οφέλη από την συζήτηση, ειδικά από την στιγμή που στα αυτιά τους φτάνουν πληροφορίες πως η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να ανοίξει και άλλα μέτωπα και όχι να συγκρουστεί με την κυβέρνηση για την ουσία της συζήτησης. 

Όμως, αντιλαμβάνονται πλήρως πως όσες αποκαλύψεις και να γίνουν, τα πραγματικά προβλήματα θα παραμείνουν άλυτα, ακόμη και αν η σκόνη που θα δημιουργηθεί από την βραδινή συζήτηση, αργήσει να κατακάτσει. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πιέζει τους υπουργούς του που εμπλέκονται στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για άμεσα αποτελέσματα, έτσι ώστε να προχωρήσει στην πράξη η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, να έχει στραμμένα τα μάτια του στην Ειδομένη. Στόχος είναι να εντοπιστούν από τις αρχές και να απομονωθούν όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα είτε με την διασπορά ψευδών ειδήσεων, είτε προσπαθώντας να οδηγήσουν τους πρόσφυγες σε πράξεις απελπισίας. 

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες έτσι ώστε με την επιστροφή των τροϊκανών στην Αθήνα, να κλείσει άμεσα η συμφωνία που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.