current views are: 9

29 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση09:28

Γεροβασίλη: Η χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων

Το προσφυγικό, αλλά και το κλείσιμο της αξιολόγησης απασχόλησαν σήμερα το briefing των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Γεροβασίλη, η οποία ανέφερε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων, ενώ επιβεβαίωσε και την λήψη μέτρων 5,2 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Δημοσίευση 09:28’

Το προσφυγικό, αλλά και το κλείσιμο της αξιολόγησης απασχόλησαν σήμερα το briefing των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Γεροβασίλη, η οποία ανέφερε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων, ενώ επιβεβαίωσε και την λήψη μέτρων 5,2 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Το προσφυγικό, αλλά και το κλείσιμο της αξιολόγησης απασχόλησαν σήμερα το briefing των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ανέφερε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων, ενώ επιβεβαίωσε και τη λήψη μέτρων 5,2 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Όπως τόνισε, αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, ενώ την Δευτέρα ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. 

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη: 

Ενισχύεται η τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι σε θέση για έκτακτες ανάγκες, ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης ασύλου, αλλά και τα ζητήματα προσωπικού.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει η αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως ασφαλούς χώρας, απλά ενσωματώνονται τα κριτήρια, ενώ τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης. 

Σε σχέση με την αξιολόγηση, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι οι θεσμοί επιστρέφουν το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα και τη Δευτέρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.

Για την σημερινή συζήτηση στη Βουλή, τόνισε ότι διεξάγεται με στόχο να πληροφορηθεί ο λαός ποιοι είναι αυτοί που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της δικαιοσύνης. ”Πρόκειται για μια συζήτηση επί της ουσίας χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα. Ελπίζουμε ότι και η στάση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ανάλογη” πρόσθεσε. 

Για την σημερινή συζήτηση στη Βουλή, η κυβ. εκπρόσωπος τόνισε ότι διεξάγεται με στόχο να πληροφορηθεί ο λαός ποιοι είναι αυτοί που εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη:

Μια συζήτηση επί της ουσίας χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα. Ελπίζουμε ότι και η στάση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ανάλογη.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι ”είναι μέρος της αξιολόγησης και δεν βγαίνουν από αυτή, προσθέτοντας, ωστόσο ότι ”υπάρχει διάσταση ακόμα στο ζήτημα αυτό, παρότι συγκλίνουμε τα υπόλοιπα. Θα ξαναρχίσουν οι συζητήσεις τη Δευτέρα.  Μας αφορά το ζήτημα της πρώτης κατοικίας και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις”. 

Την ίδια στιγμή η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στην παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα. ”Η κυβέρνηση υλοποιεί αυτά για τα οποία είναι δεσμευμένη και παλεύει για την υλοποίηση της συμφωνίας από όλα τα μέρη”, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

”Η χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων. Αυτό προβλεπόταν από την πρώτη συμφωνία. Για τη χώρα μας ήταν γύρω στις 20-23.000”, ανέφερε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος και συμπλήρωσε  ότι το ζήτημα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δημιουργεί πλέον μια νόμιμη οδό μετακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση υλοποιεί αυτά για τα οποία είναι δεσμευμένη και παλεύει για την υλοποίηση της συμφωνίας από όλα τα μέρη, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως, δε, τόνισε  ”η κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται κατά περίπτωση. Όλα με αυτον τον τρόπο. Η εφαρμοφή των όρων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Παλεύουμε σε όλα τα επίπεδα για να ισχύσουν αυτοί οι παράγοντες”. 

Παράλληλα, σε ερώτηση δημοσιογράφου η κ. Γεροβασίλη παραδέχτηκε τα επιπλέον μέτρα ύψους 5,2 δισ. για το κλείσιμο της αξιολόγησης υπογραμμίζοντας ότι:

Το 1% του ΑΕΠ (1,8 δις) προκύπτει από τις ρυθμίσεις και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το άλλο 1% του ΑΕΠ προκύπτει από φόρους, από τη φορολόγηση και το ακόμη άλλο 1% του ΑΕΠ (σύνολο 3% του ΑΕΠ) από άλλα μέτρα που πρακτικά θα αποτελούν έμμεση φορολόγηση. Σε αυτή τη βάση εργαστήκαμε και αυτό έχουμε αποδεχθεί στη συμφωνία, ανεξάρτητα αν μετά (και αυτά προκύπτουν και σε συμφωνία και με τους Ευρωπαίους εταίρους) το ΔΝΤ έχει προβάλει άλλα νούμερα: μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο, όμως, δεν φαίνεται να επικρατεί. Επομένως, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση του 3% του ΑΕΠ από τις τρεις κατηγορίες.  

Όπως υπογράμμισε ”ο στόχος σταθερά είναι να μην πληγεί και γι΄ αυτό γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση επ’ αυτού και γι’ αυτό είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης που απομένει, διότι στο 1% του ΑΕΠ για το ασφαλιστικό και στο άλλο 1% του ΑΕΠ για το φορολογικό φαίνεται ότι όλες οι πλευρές συμπίπτουν. Και γι’ αυτό εξετάζεται και συζητείται σε κατεύθυνση ούτως ώστε να μην πλήττονται τα χαμηλότερα στρώματα και οι πλέον αδύναμοι συμπολίτες μας από αυτά τα μέτρα τα οποία δεν θα θέλαμε να υπάρχουν”.

Σε σχέση με την μήνυση που υπέβαλε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε:

Δε μας εκπλήσσει. Το είχε πει ότι θα το κάνει. Είναι όμως σε λάθος κατεύθυνση. Οι συζητήσεις ανάμεσα σε δύο πολιτικούς εκπροσώπους πρέπει είναι πολιτικές. Αυτός το προσωποιεί. Εγώ δεν έχω προσωπικά μαζί του. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι έλλειψη ψυχραιμίας. Επίσης έχουμε πει στον κ. Κουμουτσάκο, καλοδεχούμενη η αγωγή αλλά και να δώσουν εξηγήσεις, να εμφανίσουν τιμολόγια. Περιμένουμε την πολιτική, είτε υπάρχουν αγωγές, είτε δεν υπάρχουν. 

Την ίδια στιγμή, η κ. Γεροβασίλη ”άδειασε” τον κ. Μάρδα και τις δηλώσεις του περί επενδύσεων από τους πρόσφυγες. 

Είναι μια άποψη αυτή του κ. Μάρδα. Δεν είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής. Οποιαδήποτε διατύπωση πρέπει να είναι προσεκτική για να μην αφήνει αμφιβολίες.Δεν νομίζω ότι το πιστεύει και ο κ. Μάρδας ότι τα προβλήματα της ανάπτυξης θα λυθούν από τους πρόσφυγες. 

 


σχετικα αρθρα