Την ικανοποίηση της Κομισιόν για τις μειωμένες αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά, που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, εξέφρασε η αρμόδια εκπρόσωπος για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

«Αυτή η απότομη μείωση είναι ενθαρρυντική», σημείωσε καθώς ανέφερε ότι είναι λιγότερες από χίλιες ημερησίως ενώ στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις 2.000.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τις επιστροφές των μεταναστών στην Τουρκία, είπε πως πραγματοποιούνται ήδη οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, σημειώνοντας πως στις 24 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 76 μετανάστες και στις 25 Μαρτίου 71. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία (βάσει της φόρμουλας "ένας προς έναν") στις 4 Απριλίου.

Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η Επιτροπή τελεί εν αναμονή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ανέφερε πως οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, ενώ συμπλήρωσε πως το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και αναμένεται να περάσει από την ελληνική Βουλή «τις επόμενες ημέρες, αν όχι αύριο». Προσέθεσε, δε, πως οι όποιες αλλαγές είναι «απόλυτα συμβατές με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία, από την άλλη, συνέχισε, καλείται να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία των προσφύγων όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Σύμφωνα με τη Νατάσα Μπερτό, στελέχη της Επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με την Άγκυρα γι´αυτό το σκοπό, ενώ ο συντονιστής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Φερβέι, θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα για να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο η κράτηση ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία, είπε πως σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται, «ως ύστατη λύση». Κληθείσα δε, να σχολιάσει την αποχώρηση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων από τα hot spots, καθώς αμφισβητούν τη νομιμότητα της ευρωτουρκικής συμφωνίας, η Ν. Μπερτό επανέλαβε πως η συμφωνία είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης και την υποχρέωση για εξατομικευμένη εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Πρόσθεσε επίσης πως η συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «αναμένεται να συνεχιστεί με εποικοδομητικό τρόπο».

Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως μετά το κάλεσμα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών EASO και FRONTEX στα κράτη μέλη για αποστολή εμπειρογνωμόνων ασύλου και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού στην Ελλάδα, πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε προσφορές και η μετάβαση των ατόμων στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει σύντομα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Frontex έλαβε προσφορές από 19 κράτη-μέλη (47 υπαλλήλους που θα συνδράμουν στην επανεισδοχή ατόμων στην Τουρκία και 492 αστυνομικούς), ενώ η EASO έλαβε προσφορές από 16 χώρες (396 εμπειρογνώμονες ασύλου και 22 διερμηνείς). Από αυτούς, 170 άτομα έχουν ήδη προταθεί και θα ξεκινήσει η αποστολή τους στην Ελλάδα.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα επιπλέον υλική βοήθεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, δύο φορτηγά έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα με 150 ηλεκτρικές θερμάστρες, 100 κρεβάτια, 50 σκηνές, 150 συναγερμούς πυρκαγιάς, 32 πυροσβεστήρες και 500 κουβέρτες που παρέχονται από τη Σουηδία, καθώς και 100 κρεβάτια και 1000 μαξιλάρια από τη Γερμανία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρέτισε την ουσιαστική αυτή προσφορά σημειώνοντας: «Από τον περασμένο Δεκέμβριο, που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την υποστήριξη των προσφύγων, 17 χώρες έχουν προσφέρει υλική βοήθεια, συμβάλλοντας στην παράδοση περισσότερων από 87.000 αντικειμένων. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που έχουν διαθέσει βοήθεια μέχρι στιγμής και ιδίως τις εθνικές αρχές πολιτικής προστασίας. Χρειάζονται ακόμη περισσότερες προσφορές, καθώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».

Συνολικά στην Ελλάδα ο αριθμός των πρσοφύγων υπολογίζεται σε 50.364, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. 

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν σήμερα ότι επιδιώκουν να επανεγκαταστήσουν περισσότερους από 450.000 σύρους πρόσφυγες, περίπου το ένα δέκατο αυτών που βρίσκονται τώρα σε γειτονικές χώρες, μέχρι τα τέλη του 2018, αλλά παραδέχθηκαν πως έχουν να καταπολεμήσουν τον εκτεταμένο φόβο και την πολιτικοποίηση του ζητήματος.

Μια διάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο διεξάγεται αύριο στη Γενεύη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι.