current views are: 9

29 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση14:17

Χουλιαράκης: Αν έχουμε αυξημένα έσοδα, δεν θα εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα

Με μπαράζ αυξήσεων φόρων και περικοπές στο ασφαλιστικό θέλει η κυβέρνηση να καλύψει τα δημοσιονομικά μέτρα 3% του ΑΕΠ που φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Δημοσίευση 14:17’

Με μπαράζ αυξήσεων φόρων και περικοπές στο ασφαλιστικό θέλει η κυβέρνηση να καλύψει τα δημοσιονομικά μέτρα 3% του ΑΕΠ που φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Με μπαράζ αυξήσεων φόρων και περικοπές στο ασφαλιστικό θα καλύψει η κυβέρνηση τα δημοσιονομικά μέτρα 3% (5,4 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ που φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή. Μάλιστα υποστήριξε ότι σε περίπτωση που υπάρξει υπεραπόδοση των εσόδων, ορισμένα εκ των μέτρων που θα νομοθετηθούν, δεν θα υλοποιηθούν. 

Αναφερόμενος στην πορεία της αξιολόγησης ειδικότερα, εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του Απρίλη, εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία του πως στο Eurogroup στις 22 του μήνα θα κλείσει και τυπικά το ζήτημα.

Ωστόσο, αναγνώρισε πως ζητούνται μέτρα της τάξης του 3% του ΑΕΠ ως το 2018, τα οποία η κυβέρνηση αναζητά σε παρεμβάσεις όπως το ασφαλιστικό και η φορολογία εισοδήματος. Συγκεκριμένα, από την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης του 1% (1,8 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 2% (3,6 δισ. ευρώ) από τη φορολογία εισοδήματος.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο πρόσθεσε πως αν η διαπραγμάτευση για τα έσοδα με τα τυχερά παιχνίδια (ΟΠΑΠ) κλείσει επιτυχώς, τότε θα εισρεύσουν 500 εκατ. ευρώ στον κράτος, τα οποία θα αφαιρεθούν από τα μέτρα. «Το 2018 αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη από αυτή που προβλέπεται, τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν. Θα νομοθετηθούν δηλαδή μέτρα που δεν θα υλοποιηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τη φορολογία εισοδήματος, ο υπουργός αποκάλυψε ότι σημαντική επιβάρυνση θα έχουν τα υψηλά εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ από εργασία ή ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα.

Εξάλλου προχώρησε σε μία αισιόδοξη ανάλυση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016. Ο κ. Χουλιαράκης, έκανε εκτενή αναφορά στα νούμερα και επικαλούμενος τις μετρήσεις- που θα δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ- σημείωσε πως το 2015 θα κλείσει με πλεόνασμα της του 0,2% του ΑΕΠ, ήτοι 830 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα πως εντός του 2016 το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα, τον Ιανουάριο τα στοιχεία να δείξουν υπέρβαση σε έσοδα και έξοδα της τάξης των 882 εκατ. ευρώ (αντίστοιχες υπερβάσεις αναμένονται και για τον Φλεβάρη).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χουλιαράκης, είπε στην επιτροπή πως οι κύριες προϋποθέσεις για την επιστροφή στην βιώσιμη ανάκαμψη έχουν πληρωθεί ή βρίσκονται σε αυτή τη κατεύθυνση, αναφέροντας συγκεκριμένα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την αποκατάσταση των capital controls.


σχετικα αρθρα