«Όλος ο 20ος αιώνας και οι αρχές του 21ου αιώνα είναι γεμάτες από τέτοιες "μάχες". Δεν αποτελεί πρωτοτυπία η σημερινή συζήτηση», επισήμανε από το βήμα της Βουλής, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά,  ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Σας έχουμε μάθει. Κάθε φορά που τα κόμματα των μνημονίων ένιωθαν την λαϊκή πίεση και αγανάκτηση, και συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, ανασύρονταν από τα συρτάρια η διαπλοκή, η σκανδαλολογία», υπογράμμισε κατά την πρωτολογία του ο επικεφαλής του ΚΚΕ.

«Τι ακριβώς εννοούν με το όρο διαφθορά οι υπερασπιστές αυτού του σάπιου συστήματος; Μήπως τη διατήρηση του νόμου για τις 60 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών; Μήπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων;» διερωτήθηκε και έκανε επίσης λόγο για «προκλητικές διευκολύνσεις και προνόμια στις τράπεζες για να βγάζουν πιο εύκολα στο σφυρί τις λαϊκές περιουσίες».

«Ο ένας βγάζει τα βρώμικα του άλλου στη φόρα για όφελος των συμφερόντων του» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και σημείωσε ότι «τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα πάντα σχετίζονταν με την ανάδειξη νέων τζακιών».

Ωστόσο, τόνισε, «η απαίτηση για άμεση κα μέχρι τέλους διαλεύκανση των σκανδάλων δεν πρέπει να οδηγήσει στη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών για τα δεινά του λαού».

Ακόμη κατηγόρησε την παρούσα κυβέρνηση ότι ήταν απαράδεκτη η απόρριψη της πρότασης για παύση ποινικοποίησης μιας σειράς αγώνων εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο «υπηρετεί την αναδιανομή της πίτας» και όχι το χτύπημα της διαπλοκής.

 Τέλος αναφέρθηκε και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ λέγοντας πως «δεν είναι καθόλου σαφές πόσο έχει προχωρήσει σε βάθος ο έλεγχος».