Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος Απριλίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό αποκάλυψε στη Βουλή κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μελών του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Ντέκλαν Κοστέλο ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί συμφωνία και έχει πάψει να ζητά πράγματα πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Κοστέλο εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι «γεφυρώσιμες» όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης. 

«Αναμένουμε μια ταχεία και ακριβοδίκαιη αξιολόγηση», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «δεν θέλουμε ούτε χατίρια ούτε χάδια, αλλά την άρση της ιδιότυπης ομηρίας στην οποία βρίσκεται η ελληνική δημόσια σφαίρα».

Ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να συμβάλουν με την προσφορά τεχνογνωσίας στη σταθεροποίηση και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να εργασθούν για τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής. 

Ο κ. Ξυδάκης έκανε επίσης λόγο για «αυξανόμενο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη» και υποστήριξε ότι αυτό οδηγεί στον ευρωπαϊκό σκεπτικισμό, ευνοεί τη δημιουργία λόγου μίσους κατά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων.