Ερώτηση για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα κατέθεσε η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 51 βουλευτές του κόμματος.

Η κυρία Κεφαλογιάννη σε δήλωσή της τονίζει πως η κυβέρνηση αποδεικνύει «απόλυτη αδράνεια» όσον αφορά «την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού» και προσθέτει:

Και αυτό, παρά τα βήματα που έγιναν στην περίοδο 2012 – 2015, όταν το Υπουργείο Τουρισμού εισήγαγε στην στρατηγική του τη νέα αυτή ειδική μορφή Τουρισμού. Μια μορφή που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στην τουριστική προσφορά, να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να προωθήσει την ανάπτυξη των εγχώριων ιατρικών υπηρεσιών. Από το 2015, οι συναρμόδιοι Υπουργοί Τουρισμού και Υγείας αδρανούν. Δεν έχουν πράξει τίποτε σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης των ιατρικών παρόχων και τη δημιουργία του προβλεπόμενου μητρώου. Ούτε και για τη διαδικασία χορήγησης του Διακριτικού Σήματος Ιατρικού Τουρισμού, παρόλο που - από το 2014 - έχει νομοθετηθεί σχετική εξουσιοδότηση.

«Οι συναρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να εξηγήσουν με ποιο τρόπο διασφαλίζεται η ορθή άσκηση της δραστηριότητας του Ιατρικού Τουρισμού, δεδομένου ότι απευθύνεται σε διεθνές επίπεδο, και - πέραν της υποχρέωσης για την προστασία της υγείας - διακυβεύεται η εικόνα της χώρας. Οφείλουν επιπλέον, να απαντήσουν ξεκάθαρα αν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για όσους ήδη δραστηριοποιούνται στον Ιατρικό Τουρισμό», επισημαίνει η βουλευτής της ΝΔ και καταλήγει:

Η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Ιατρικός Τουρισμός είναι μια τάχιστα αναπτυσσόμενη αγορά, που μπορεί να προσφέρει σπουδαία αναπτυξιακή δυναμική προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών. Αλλά και να λειτουργήσει θετικά για την ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας. Όπως δεν αντιλαμβάνεται, παγιδευμένη στις ιδεολογικές της εμμονές, την ανάγκη για ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα της ύφεσης και της στασιμότητας».