current views are: 4

30 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση13:56

Η εκλογική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που έγινε στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, έβαλε νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και έφερε στο προσκήνιο τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα στο επόμενο κρίσιμο διάστημα. 

Δημοσίευση 13:56’

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που έγινε στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, έβαλε νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και έφερε στο προσκήνιο τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα στο επόμενο κρίσιμο διάστημα. 

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, έβαλε νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και έφερε στο προσκήνιο τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα στο επόμενο κρίσιμο διάστημα. Τα τρία βασικά συμπεράσματα, είναι πως η κυβέρνηση λέει όχι στις εκλογές, έπειτα από το αίτημα που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδειξε ότι δεν τίθεται θέμα οικουμενικής και η όξυνση θα εντείνεται όσο πλησιάζει η συμφωνία με τους δανειστές.

Μάλιστα, με φόντο τη διαπραγμάτευση και τα νέα μέτρα που πρόκειται να φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ θα είναι το αίτημα για εξεταστική σχετικά με την επιβολή των capital controls και το τρίτο μνημόνιο. Άλλωστε η συζήτηση στην Ολομέλεια κατά την οποία, όπως σημείωναν γαλάζια στελέχη στο newpost.gr, ο Αλέξης Τσίπρας σύρθηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ να απολογηθεί για το θέμα της οικονομίας, έδειξε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο αδύναμα σημεία της κυβέρνησης.

Υπό τα δεδομένα αυτά, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για την συνεδρίαση γύρισε μπούμερανγκ για την κυβερνητική πλειοψηφία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά για τον πρωθυπουργό ότι «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος». Από την άλλη, στη Συγγρού, υπάρχει ικανοποίηση για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία πολλά γαλάζια στελέχη, χαρακτήριζαν «αρχηγική», τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε με ειλικρίνεια για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, χωρίς να αποπροσανατολίσει όπως έκανε ο πρωθυπουργός.

Βεβαίως από τη ΝΔ υπενθυμίζουν, ότι κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη από εδώ και πέρα θα είναι το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών, εξηγώντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε τίποτε άλλο από το να μεταφέρει το κλίμα από όλη την Ελλάδα , όπου οι πολίτες, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, μιλούν για την αναποτελεσματικότητα της σημερινής κυβέρνησης.  «Όταν οι πολίτες μιλούν με τέτοιο τρόπο για την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση δεν μπορεί παρά να ζητήσει την απομάκρυνσή της» έλεγε στο newpost.gr , στέλεχος πολύ κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ .

Για τα στελέχη της ΝΔ, η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα είναι καθοριστική στο ζήτημα των εκλογών, καθώς είτε κλείσει είτε όχι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. «Το γεγονός αυτό καταρρίπτει τις αιτιάσεις ότι η ΝΔ δεν θέλει εκλογές για να περάσει τα δύσκολα μέτρα ο Τσίπρας», σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας πως ακόμη και να περάσει η κυβέρνηση τα μέτρα από τη Βουλή, θα είναι δύσκολο να τα εφαρμόσει, οπότε το θέμα των εκλογών θα μπει αμέσως στο τραπέζι με το που θα κλείσει η διαπραγμάτευση.

Παράλληλα στη Συγγρού, παρά τα όσα λέει σήμερα ο κ. Τσίπρας, να ζητήσει ο ίδιος πρόωρες κάλπες για να νομιμοποιήσει τη συνέχιση της πολιτικής του και την εφαρμογή των μέτρων, ελπίζοντας ότι μια ενδεχόμενη διευθέτηση του χρέους θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα. «Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» επισημαίνουν από τη ΝΔ, υπενθυμίζοντας το προβάδισμα του κόμματός τους και την υποχώρηση (πολιτική και ηθική) του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφονται στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης.


σχετικα αρθρα