Απορρίπτει εξ αρχής την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική επιτροπή για τα capital controls η κυβέρνηση.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, «η κίνηση αυτή της ΝΔ είναι αντιπερισπασμός στην πρόταση της κυβέρνησης να διερευνήσει τα θαλασσοδάνεια και τα οικονομικά σκάνδαλα».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως είναι γνωστό ότι τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα ως προσπάθεια να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα. Τονίζουν ότι ο λαός το γνωρίζει αυτό και πως η κυβερνητική πολιτική έχει εγκριθεί με εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τα capital controls.

Γι' αυτόν τον λόγο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση της ΝΔ.

Σημειώνεται πως η πρόταση της ΝΔ θα κατατεθεί εντός της ημέρας και θα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Θα διερευνήσει, παράλληλα, αν υπήρξε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ μέσω έκδοσης παράλληλου νομίσματος και κουρέματος των ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια της ΕΚΤ, καθώς και αν υπήρξε σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο στο οποίο είχαν ανάμειξη και υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Επιπλέον, θα εξετάσει αν το σχέδιο αυτό ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως υπουργοί της τότε κυβέρνησης ισχυρίζονται, ή αν ενεργούσαν χωρίς να έχει δώσει εντολή και χωρίς να έχει γνώση ο Αλέξης Τσίπρας.