Έγκαιρη συμφωνία για το χρέος θα ανοίξει το δρόμο για την προσέλκυση των επενδύσεων στην Ελλάδα, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αυτό σημείωσε κατά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, επικεντρώθηκε στα ζητήματα τα οποία απασχολούν τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα υπηρετεί τους βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους της κυβέρνησης, ενώ η αναδιοργάνωση των δημοσίων δαπανών σε βάθος δύο χρόνων, αποτελεί γενικότερο κυβερνητικό στόχο.

Ο κ. Τσακαλώτος, υπογράμμισε επίσης ότι ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι για να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα, είναι σημαντικό να δοθεί το πολιτικό σήμα από τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα. Έτσι, σημείωσε, θα υπάρξουν λύσεις και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο

Στη συνέχεια οι ευρωβουλευτές είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος εκτίμησε πως η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Υπογράμμισε επίσης ότι «απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η οικονομία να βρεθεί σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατό, στη βάση μιας βιώσιμης συμφωνίας, που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και θα προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη».

Με τους ευρωβουλευτές έγινε ενημερωτική συζήτηση για το σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τη στρατηγική ενίσχυσης κοινωνικά ευαίσθητων τομέων, όπως η Υγεία και η Παιδεία, για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες καταπολέμησης της διαφθοράς, εξυγίανσης και απλοποίησης του συστήματος δημόσιων προμηθειών και για την αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ και τη σταδιακή άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής ατζέντας. Ο πρώτος άξονας, αφορά στην αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία, όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, δεν βασίζεται στο χαμηλό κόστος εργασίας και στη μείωση φόρων αλλά πρωτίστως στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου και στη στροφή σε ένα παραγωγικό υπόδειγμα το οποίο στηρίζεται στην καινοτομία, την υψηλή προστιθέμενη αξία και την εξωστρέφεια. Ανέφερε, παράλληλα, ότι ήδη το 2015 οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, η δραστηριοποίηση Διεθνών Χρηματοοικονομικών Οργανισμών στην Ελλάδα, καθώς και μια σειρά εξειδικευμένων εργαλείων που συνδέονται με τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό μετεξέλιξης του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο θα συμβάλλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση μετείχε και ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.