Το προσφυγικό και η διαπραγμάτευση έχουν μονοπωλήσει τους τελευταίους μήνες την επικαιρότητα και έχουν απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό την κυβερνητική ενέργεια. Όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί πως πρέπει να δώσουν άμεσα προτεραιότητα στις καθημερινές ανάγκες των Ελλήνων και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα ανακύψουν -ως ένα βαθμό- από τις επιβαρύνσεις που θα έρθουν λόγω της αύξησης των φορολογικών βαρών στα μεσαία στρώματα και την μείωση των συντάξεων.

Αναγνωρίζουν πως για να μπορέσει να ανασάνει η πραγματική οικονομία, χρειάζονται δύο μεγάλες τομές. Η πρώτη, είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προσέλκυση νέων επενδύσεων, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από ισχυρούς Έλληνες επιχειρηματίες. Έτσι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο θα φέρει άμεσα προς ψήφιση τον νέο επενδυτικό νόμο.

Εκεί στηρίζουν πολλές από τις ελπίδες τους για την επιστροφή στην ανάπτυξη τα κυβερνητικά στελέχη. Στον επενδυτικό νόμο που θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις, προοπτικές για κερδοφορία στις επιχειρήσεις και δυνατότητα για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Όπως εκτιμούν κορυφαίοι υπουργοί που συμμετέχουν στην κατάρτιση του, αυτός ο νομός θα ξεκλειδώσει επί της ουσίας μια σειρά από επενδύσεις που βαλτώνουν όλα αυτά τα χρονιά εξαιτίας της αβεβαιότητας που περιτριγυρίζει την ελληνική οικονομία, αλλά και ενέσεις ρευστότητας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου, αισιοδοξούν πως τα οικονομικά δεδομένα του 2016 θα κλείσουν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις των Θεσμών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους, η τουριστική χρονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι η καλύτερη που έχει καταγράψει ποτέ η χώρα. Αυτός ο τριπλός συνδυασμός, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο νέος επενδυτικός νόμος, μαζί με την καλή τουριστική σεζόν που περιμένουν, εκτιμούν πως θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία μετά από εφτά χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Την ίδια στιγμή, σκοπεύουν να διατηρήσουν σε υψηλούς τόνους την πολεμική με την Νέα Δημοκρατία, ρίχνοντας το βάρος τους στην μετωπική σύγκρουση γύρω από θέματα διαφάνειας. Η εξεταστική επιτροπή που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, δεν θα είναι μια τουφεκιά στον αέρα, αλλά μια πρόγευση σε μία εφ' όλης της ύλης σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση.