Η εικόνα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ της Τρίτης αλλά και οι δηλώσεις τους, χθες σε ραδιόφωνα και κανάλια, είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε έτοιμος και διαβασμένος τακτικά, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον επαναπαύθηκε στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές του δάφνες και το οικοδόμημα που έστηνε η κυβέρνηση γύρω από την προχθεσινή προ ημερησίας κατέρρευσε. 

Ταυτόχρονα, το αίτημα Μητσοτάκη για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές συσπείρωσε βουλευτές και οργανωμένη βάση και, παράλληλα, δημιουργεί δυναμική υπέρβασης και των όποιων εσωκομματικών εντάσεων στο δρόμο προς το Συνέδριο και τις «δύσκολες» καταστατικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει η νέα ηγετική ομάδα της Συγγρού. 

Με την παρουσία του στη Βουλή, την Τρίτη, ο Πρόεδρος της ΝΔ μοιάζει να διασφάλισε, συνεπώς, τα νώτα του, έστω κι αν είναι δεδομένο ότι ουδείς θα επιχειρούσε την αμφισβήτησή του, δυόμιση μήνες μετά την επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές. Άλλωστε, τόσο ο Κώστας Καραμανλής, διαχρονικά αρνητικός σε σενάρια υπονόμευσης της γαλάζιας ηγεσίας, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς, ουδεμία τέτοια διάθεση έδειχναν. 

Το ζητούμενο, πλέον, για τον Πρόεδρο της Ν.Δ. είναι να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές. Η μέχρι πρότινος τακτική, που λανθασμένα χαρακτηρίστηκε ως «ώριμου φρούτου», του επέτρεπε μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ουδέποτε έδειξε να αναγνωρίζει τη συναινετική διάθεση του αντιπάλου του. Πλέον, με τη θέση περί εκλογών να έχει διατυπωθεί και με κρίσιμα μέτωπα ανοικτά (προσφυγικό, οικονομία), η ανάγκη διατήρησης του momentum κατάρρευσης της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου αποτελεί αναγκαιότητα. 

Σε αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα επενδύσει στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Όπως έπραξε χθες με την πρόταση για εξεταστική σχετικά με το τρίτο μνημόνιο και τα σενάρια... κατάληψης του Νομισματοκοπείου, όπως θα κάνει σε μερικές εβδομάδες με την προ ημερησίας, που έχει ζητήσει, για την ασφάλεια των πολιτών και το προσφυγικό. Φέρνοντας στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών αλλά και εμφανιζόμενος ο ίδιος κοντά τους (με επισκέψεις σε χώρους εργασίας και πόλεις ανά την επικράτεια), ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιδιώξει να διατηρήσει το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση και αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική γι’ αυτό.