current views are: 10

31 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση10:45

Όλα θα κριθούν μέχρι τον Οκτώβριο…

Η συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη στη Βουλή για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη, φυσικά δεν μας έκανε σοφότερους αφού οι όποιες αλήθειες ακούστηκαν ήταν μισές και η λάσπη περίσσεψε. 

Δημοσίευση 10:45’

Η συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη στη Βουλή για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη, φυσικά δεν μας έκανε σοφότερους αφού οι όποιες αλήθειες ακούστηκαν ήταν μισές και η λάσπη περίσσεψε. 

Η συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη στη Βουλή για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη, φυσικά δεν μας έκανε σοφότερους αφού οι όποιες αλήθειες ακούστηκαν ήταν μισές και η λάσπη περίσσεψε. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την Αξιωματική Αντιπολίτευση αντί να μιλήσουν μεταξύ τους επέμειναν σε παράλληλους μονολόγους. Το πολιτικό προσωπικό μας έπεισε πως δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες πολέμου εκείνοι επιλέγουν να δηλητηριάζουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα με σκανδαλολογία, και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και οι πιέσεις από την προσφυγική κρίση εξακολουθούν να δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας. 

Σε λίγες μέρες το Κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα με την ίδια σκληρή γραμμή και το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να δώσει αίμα στην αρένα για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παζαρεύει το ποσοστό μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων ξεχνώντας κάθε κόκκινη γραμμή, κινήσεις που εξανεμίζουν το Αριστερό ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και το προσφυγικό με τις συνεχόμενες εντάσεις και τα επεισόδια σε Πειραιά και Ειδομένη, θέτει προ των ευθυνών του τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του  Πολίτη , ο οποίος όπως προκύπτει δεν είχε κανένα σχεδιασμό για την ασφάλεια τόσο των προσφύγων  όσο και των ελλήνων πολιτών.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα ο Πρωθυπουργός επέλεξε να γίνει η συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά, χρήσιμη απολύτως εάν πληροφορούσε τον λαό για την ουσία , κάτι που δεν έγινε. Αντιθέτως παρατηρήσαμε έναν πόλεμο μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ωστόσο για να επανέρθουμε στον ρεαλισμό η Βουλή θα κληθεί συντόμως να ψηφίσει τουλάχιστον δύο νομοσχέδια το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ διαμηνύουν πως όταν τα νομοσχέδια έρθουν στη Βουλή δεν θα υπάρξουν διαρροές , αλλά στη χώρα μας το πρόβλημα δεν είναι η ψήφιση νόμων αλλά η εφαρμογή τους και καθώς είμαστε υπό επιτροπεία γεννάται το ερώτημα πως οι βουλευτές θα αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους τους και συνολικά την ελληνική κοινωνία. Η απάντηση που δίνουν πηγές του Μαξίμου είναι πως θα αμβλυνθούν τα μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Επιμένουν στο newpost πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος για σταδιακή ανάπτυξη έως 2% μέχρι το 2018, οπότε ισχύει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Παράλληλα μας υπογραμμίζουν πως πέρσι που ήταν μια δύσκολη χρονιά η οικονομία παρέμεινε σταθερή ενώ υπολογίζουν πως εφέτος τα έσοδα από τον Τουρισμό θα κινηθούν σε τέτοια επίπεδα που θα μπουν στα δημοσία ταμία έσοδα ικανά να δώσουν στην Κυβέρνηση την άνεση να προχωρήσει σε αποκατάσταση εσόδων για τις ευάλωτες ομάδες. Οι ίδιες πηγές πάντως διευκρινίζουν το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να κλείσει η αξιολόγηση ακόμα και με επώδυνα μέτρα.      

Η συζήτηση ωστόσο στη Βουλή δημιούργησε την εντύπωση ότι η χώρα μπορεί και να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Αν και το Μαξίμου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διαψεύδουν κάθε σενάριο για κάλπες, πολιτικοί αναλυτές και πολιτικά κόμματα δεν αποκλείουν καθόλου έναν εκλογικό αιφνιδιασμό και μάλιστα στο άμεσο διάστημα με δεδομένες τις συνθήκες πόλωσης που επιχειρεί η Κυβέρνηση. Αποστάσεις κρατά η Κουμουνδούρου που ναι μεν αποκλείει εκλογές αφού είναι πασιφανές πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε και τυπικά τη χώρα σε κατάρρευση, ωστόσο εκτιμούν ότι το χρονικό ορόσημο είναι ο Οκτώβρης, εκεί θα φανεί εάν θα υπάρξουν αποτελέσματα ή εάν η Ελλάδα θα παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση. 

Αν και επισήμως κανένα κόμμα δεν το παραδέχεται στο παρασκήνιο στελέχη και βουλευτές λειτουργούν με όρους προεκλογικής περιόδου. Η ΝΔ δεν θα στηρίξει την Κυβέρνηση , το ΠΑΣΟΚ εάν στηρίξει θα το κάνει με χειρουργική ακρίβεια, το Ποτάμι, δεν θα αναλάβει κόστη που δεν του αναλογούν και η Ένωση Κεντρώων παρά την επιμονή του Βασίλη Λεβέντη για εθνική προσπάθεια, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα. Όλοι λοιπόν απεύχονται τις εκλογές αλλά κανείς δεν τις αποκλείει.  


σχετικα αρθρα