Σε μια αβυσσαλέα μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το αν και κατά πόσο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, παρενέβη στο έργο της εισαγγελέως κας Τσατάνη, εξελίχθηκε η επίμαχη συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε τα όσα του καταλογίζονται «μνημεία υποκρισίας», «ανακρίβειας» και «ψευδολογίας», αναφέροντας ότι δεν είναι βέβαιος αν η επίθεση εναντίον του ήταν προσχεδιασμένη ή όχι.

«Συνάντηση την κα Τσατάνη με δική της πρωτοβουλία, έχοντας ως σκέψη ότι έχει θορυβηθεί για τα δημοσιεύματα σε χειρισμούς δικογραφιών. Θεώρησα, αφού την άκουσα, ότι ήρθε για να εξασφαλίσει ότι δεν θα της γίνει πειθαρχικό. Δεν ξέρω αν ήταν σχεδιασμένο ή το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι. Θέλω να πιστεύω ότι δεν ήταν σχεδιασμένο. Πρόκειται για μαφιόζικο σχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ωστόσο, οι αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης και κυρίως των Μ. Βορίδη και Β. Βενιζέλου, οι οποίοι κατηγόρησαν τον υπουργό πως δεν έπρεπε να συναντήσει την εισαγγελέα, ούτε να παρέμβει ζητώντας να μη θέσει την υπόθεση στο αρχείο. « Γιατί να μη τη δεχτώ; Ένας πρώην συνάδελφός μου, μου ζήτησε να με δει!», απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν μιλήσαμε για την ουσία της υπόθεσης! Δεν της είπα βάλε τη στο αρχείο ή όχι! Εκατοντάδες δικαστές, ειρηνοδίκες και δικηγόροι έρχονται στο υπουργείο!».

Από την πλευρά του υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασευόπουλος εμφανίστηκε μάλλον αντιφατικός σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα της πολιτικής ηγεσίας να συναντά δικαστικούς. Και αυτό γιατί, αρχικά χαρακτήρισε αδιανόητο για έναν εισαγγελέα, ο οποίος έχει μια δικογραφία να επισκέπτεται έναν υπουργό κα να συζητά μαζί του νομικά ή φιλικά. Στη συνέχεια όμως, επανήλθε, λέγοντας πως είναι θεμιτή η «διάστιξη», μεταξύ δύο δικαστικών για το πρακτέο μιας υπόθεσης, ανάμεσα σε δυο νομικούς λειτουργούς.  

Παρ' όλα αυτά, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμειναν και υπενθύμισαν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντάς ότι ουσιαστικά αναγνώρισε πως η κυβέρνηση παρενέβη. «Ο κ. Τσίπρας ανέφερε δεν είναι παρέμβαση ότι ο υπουργός παρακίνησε την εισαγγελέα να τη βάλει στο αρχείο! Ο πολιτικός σας προϊστάμενος είπε ότι έγινε παρέμβαση! Η ευθύνη είναι δική του όχι δική σας! Το θέμα είναι μείζον!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Στη συνάντηση δεν υπήρχε τρίτος παρόντας! Έγινε χωρίς μάρτυρες, το τι συζητήθηκε είναι κάτι που το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι! Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν ότι 13 υποθέσεις θέτουν σημαντικό ζήτημα παρέμβασης από οποιαδήποτε ζήτημα αρχειοθέτησης», αντίτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν υιοθετεί τις καταγγελίες- αλλιώς θα έκανε όπως είπε μομφή- και αναρωτήθηκε σε ποιες ενέργειες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του.

«Εκτός από εισαγγελέας, υπουργός ή γενικά πάνω απ' όλα είμαι άνθρωπος! Δεν θέλω να προστατεύσω τον εαυτό μου από τέτοιες κακοβουλίες! Θέλω να παραμείνω άνθρωπος», απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Από κει και πέρα η συνεδρίαση της επιτροπής (που αναμένεται να ασχοληθεί για καιρό με την εξέλιξη της υπόθεσης), έδωσε την εντύπωση δικαστικής αντιδικίας, με αλλεπάλληλες ερωταπαντήσεις και τους «διάδικους» να επιχειρούν να οδηγήσουν ο ένας τον άλλο σε λεκτικές αντιφάσεις.