current views are: 7

31 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση15:03

Μπάχαλο για το κατεπείγον στη Βουλή – Συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό

Άρχισε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό.

Δημοσίευση 15:03’

Άρχισε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το προσφυγικό.

Ένας μικρός χαμός έγινε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για την απόφαση του κ. Μουζάλα να φέρει το νομοσχέδιο για το προσφυγικό με διαδικασίες Fast-track.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος κ. Συρίγος κάλεσε τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων- σε μια τυπική κατά τ’ άλλα διαδικασία- να τοποθετηθούν προκειμένου να αποφανθεί η επιτροπή για το αν συμφωνεί ή όχι με τη διαδικασία. Αρχικά ο Β. Κικίλιας από τη ΝΔ, διαφώνησε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και δήλωσε ότι κανείς δεν πρόλαβε να διαβάσει το νομοσχέδιο, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό, τον ρώτησε αν έχει έτοιμες τις 56 κανονιστικές πράξεις που προβλέπονται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εισηγητές των ΧΑ-ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ και ΕΚ, ενώ ο κ. Φωτήλας του Ποταμιού, ενώ έψεξε τη κυβέρνηση ότι κινείται με ιδεολογικά κριτήρια που τείνουν στην απολυταρχία συμφώνησε μαζί της στο κατεπείγον.

Ωστόσο μέσα στη σύγχυση που δημιουργήθηκε, ο κ. Αθανασίου, αμφισβήτησε την αρχή της δεδηλωμένης (!) και ζήτησε να γίνει ψηφοφορία δια ανατάσεως. Τελικά το αποτέλεσμα, όπως και αναμενόταν ήταν 37 υπέρ του κατεπείγοντος έναντι 33 κατά, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους βουλευτές να περάσουν μετά από περίπου μια ώρα στη συζήτηση της ουσίας του νομοσχεδίου.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αφορά την εφαρμογή της συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και έχει τίτλο: «Σύσταση Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου “Σχετικά με τις Κοινές Διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας”, διατάξεις για την εργασία αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται απόψε το βράδυ να ψηφιστεί από τις επιτροπές και αύριο το πρωί στις 10:00 να εισαχθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια.

Με το νομοσχέδιο γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους αιτούντες αυτής (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013).

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ). Όσο για την υφιστάμενη γενική γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ίδιου υπουργείου, αυτή μετονομάζεται σε γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στο νομοσχέδιο προωθείται, επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.


σχετικα αρθρα