Ο πολύπαθος τρίτος πόλος κάνει προσπάθειες να σχηματιστεί. Προσπάθειες που ξεκινούν, σταματούν, ξανά ξεκινούν, σαμποτάρονται, άλλοι τις βλέπουν με συμπάθεια και άλλοι δε θέλουν καν να ακούν ή ενθουσιάζονται.

Όλα αυτά τα προβλήματα πάντως ξεκινούν από τη βασική αρχή πως κανένας από εκείνους που τώρα είναι επικεφαλής σε κόμματα δεν επιθυμούν να χάσουν την καρέκλα. Οι ιστορίες των προσώπων συνοπτικά έχει ως εξής: Η Φώφη Γεννηματά θέλει και τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Το πρόβλημα είναι πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και μια σειρά στελεχών δε θέλουν καν να ακούν για το Γιώργο Παπανδρέου. Ήδη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Αριστερά, της οποίας ο πρόεδρος Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα ήθελε συνεργασία με το Ποτάμι και δεν έχει πρόβλημα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει πρόβλημα με τη Φώφη Γεννηματά, ούτε με το Γιώργο Παπανδρέου, άλλωστε και οι δύο μίλησαν στο συνέδριο του κόμματος του. Δε θέλει όμως το Ποτάμι να τερματίσει την αυτόνομη πορεία του , παρά το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο κ.Θεοδωράκης έχει βάλει διάφορα θέματα έως ώρας που λειτουργούν ως τροχοπέδη στη συνεργασία.

Πάντως, ο κ. Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση που είχε με τη Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε πως «θα συσταθεί επιτροπή που θα που θα δώσει το πλαίσιο των θέσεων και τη δυνατότητα να μπει νέος κόσμος στο χώρο της κεντροαριστεράς». Σε αυτό το πλαίσιο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας μορφής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με την πορεία των εργασιών της εν λόγω επιτροπής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου από την άλλη θα ήθελε μια επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ,θα ήθελε και συνεργασία με το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ , αλλά προσωπικά θα επιθυμούσε και την παρουσία σε αυτή τη συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ . Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε.

Στη μέση της σοσιαλδημοκρατίας ,προσπαθώντας να λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός εμφανίστηκε ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος επιθυμεί να μπει στην παρέα της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς της οποίας πρόεδρος είναι ο Παπανδρέου. Τώρα, αν όλοι αυτοί και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορέσουν να συνεργαστούν είναι άλλη ιστορία. Τα στοιχήματα πάντως ανάμεσα στα στελέχη των κομμάτων έχουν ξεκινήσει και στα πονταρίσματα υπερισχύει το Ναι στη συνεργασία.