Αν και ο Αλέξης Τσίπρας είπε όχι στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για  τη διεξαγωγή εκλογών, στη ΝΔ προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, με σημείο εκκίνησης την επομένη από μια πιθανή συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η επίσημη θέση της Συγγρού που θα συνοψίζει και τη γαλάζια στρατηγική από εδώ και πέρα, θα είναι «το αίτημα για εκλογές είναι αίτημα της κοινωνίας και πράξη ευθύνης από τη ΝΔ – στόχος μας να σταματήσει η πορεία κατάρρευσης της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης, παραμονές του γαλάζιου Συνεδρίου θα συνεχίσει να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς και εκτός από τις συναντήσεις που θα έχει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα, στην ατζέντα του έχει προγραμματίσει και μια σειρά περιοδειών σε όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αυτό το Σάββατο θα βρεθεί στη Λάρισα, όπου μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, θα μιλήσει σε κεντρική εκδήλωση του κόμματος.

Την Κυριακή ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στην Αθήνα για να ψηφίσει στην Κηφισιά για την ανάδειξη των στελεχών και των προέδρων των τοπικών οργανώσεων, διαδικασία που προηγείται των εκλογών των προέδρων των ΝΟΔΕ. Ο ίδιος έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες ότι θέλει νέους ανθρώπους να στελεχώσουν τις κομματικές θέσεις και η όλη προσυνεδριακή πορεία να συνοδευτεί από άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία και προς πρόσωπα που δεν είναι μέλη της ΝΔ ή ανήκουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά έχουν πλούσια δραστηριότητα.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, η λογική αυτή είναι θέση αρχής για τον πρόεδρο της ΝΔ, ώστε να αποδείξει και στην πράξη ότι η κεντροδεξιά παράταξη δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα που εκφράζει πλέον το παλιό και το φθαρμένο. «Ο κ. Τσίπρας υπέστη πλέον δεινή ήττα. Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα» ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιώργος Κουμουτσάκος και όχι τυχαία.

Στη φαρέτρα της ΝΔ βρίσκεται και η δυνατότητα που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, με κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου να ξεκαθαρίζει στο newpost.gr, ότι το πότε θα κατατεθεί, θα αξιολογηθεί, ωστόσο σε καμία περίπτωση η Συγγρού που δρα υπεύθυνα εκφράζοντας την κοινωνία, δεν θα κινηθεί όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα να φωνάζει το 2012, ότι «η κυβέρνηση θα πέσει στους δρόμους».

«Αυτή τη στιγμή η χώρα είναι ακυβέρνητη», λένε στη ΝΔ και σημειώνουν ότι πρέπει να ξεκινήσει ξανά ο «κύκλος της κανονικότητας». Αυτή άλλωστε, είναι και η απάντηση της Συγγρού, σε όσους την κατηγορούν ότι από τη μια ζητά σταθερούς εκλογικούς κύκλους και από την άλλη ζητά εκλογές. «Οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι συνδεδεμένοι με σταθερές και τυπικές περιόδους διακυβέρνησης. Δεν ζούμε κάτι τέτοιο. Ο κύκλος της κανονικότητας θα ξεκινήσει μόλις επιστρέψει η κανονικότητα. Αυτό θα γίνει μόνο αν κυβερνηθεί η χώρα και η μόνη λύση που το εξασφαλίζει είναι η εκλογική διαδικασία», σημειώνουν από τη ΝΔ.