Με τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης επί συγκεκριμένων άρθρων, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου για το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, αντικείμενο έντονης κριτικής έχουν γίνει οι ρυθμίσεις για την απευθείας ανάθεση προμηθειών για τους πρόσφυγες, η δυνατότητα που δίδεται σε ιδιωτικές εταιρίες security να φυλάξουν τους χώρους φιλοξενίας, ο τρόπος που χορηγείται άδεια δόμησης αλλά και η σύγχυση γύρω από την έννοια των ΜΚΟ.

Σε αυτό τουλάχιστον το πνεύμα κινήθηκαν οι τοποθετήσεις βουλευτών από την αντιπολίτευση όπως του κ. Κικίλια, Ντ. Μπακογιάννη αλλά Β. Κατριβάνου από τη συμπολίτευση

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για παραφωνίες στο νομοσχέδιο που έχουν να κάνουν τη διαδικασία απόδοσης ασύλου, τη λειτουργία ιδιωτικών εταιριών φύλαξης αλλά και το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας προορισμού για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, η κ. Κατριβάνου, είπε πως δεν θα λειτουργήσει η διαδικασία παροχής του ασύλου (ζήτησε να μην περιληφθεί στο νομοσχέδιο), με αποτέλεσμα, οι υποθέσεις να εξετάζονται επιφανειακά και οι πρόσφυγες να επιστρέφουν στην Τουρκία. Ακόμα, χαρακτήρισε προβληματική τη διάταξη για τη παρουσία των ιδιωτικών εταιριών φύλαξης, καθώς όπως είπε «οι σεκιουριτάδες είναι κυρίως χρυσαυγίτες!, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα και δεν θα πρέπει να επιστρέφουν εκεί οι πρόσφυγες. Τέλος υπογράμμισε πως οι δομές θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές στη κοινωνία.

«Θέλατε να δημιουργήσετε θέσεις για να βολέψετε ημέτερους!», δήλωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση του ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη λειτουργία κλειστών δομών όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στον κ. Μητσοτάκη. «Τι σημαίνει φορείς κοινωνίας πολιτών;», αναρωτήθηκε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

Να μαζέψω ομάδα φίλων και κολλητών και να φτιάξω μια τέτοια ομάδα και να πάρω λεφτά; Τι θέλουμε να κάνουμε; Βάλτε κριτήρια γιατί δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Κουρουμπλή! Θα είναι πάρτι αλλά θα είστε υπόλογοι! Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει κανένας κανόνας στις προμήθειες! Είναι ξετσίπωτο αυτό! Ούτε ότι θα πρέπει να πάρετε τη πιο συμφέρουσα προσφορά.

Επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που χαρακτήρισε τη κυβέρνηση τραγικά αναντίστοιχη με τη κατάσταση που υπάρχει στη χώρα, καθώς και ο κ. Φωτήλας από το Ποτάμι που έκανε λόγο για ανικανότητα. Αντίθετα θετικά τοποθετήθηκε από τη πλευρά των ΑΝΕΛ ο κ. Κατσίκης που μίλησε περί αναγκαιότητας για να μη ξεφύγει η κατάσταση με τους πρόσφυγες.

Ακόμα, η κ. Κανέλλη αφού επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο (αναμένεται να ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία τη Παρασκευή), τόνισε πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, κάνοντας μνεία στην αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αλλά και στη δυνατότητα δόμησης χωρίς περιορισμούς, λέγοντας πως θα διευκολύνει όλους τους «αποτυχημένους ριαλεστειτάδες».

«Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο μπήκαν ορισμένες διατάξεις που θα διευκολύνουν την υλοποίηση της συμφωνίας. Και εσείς κ. Μπακογιάννη είχατε κάνει συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό, όλες οι κυβερνήσεις το είχαν κάνει λόγω των περιστάσεων», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία απαντώντας στη κριτική που της ασκείται για δηλώσεις που είχε κάνει κατά τη περίοδο που διαχειρίζονταν το μεταναστευτικό, υπογράμμισε πως υπήρχαν πολλοί που δεν επαναπροωθούνταν με ευθύνη της πρεσβείας τους και όχι του υπουργείου. «Αυτό ερμηνεύτηκε ως πολιτική ανοιχτών συνόρων, και έτσι έκανα σήμα στους Σύριους πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα», σημείωσε με μια δόση ειρωνείας», πρόσθεσε.

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, υπερασπίστηκε τις συζητούμενες διατάξεις και κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν τουλάχιστον, επί της αρχής, όπως είπε, το νομοσχέδιο. Αναγνώρισε πως ακόμα υπάρχουν δομές για τους πρόσφυγες που ούτε τον ίδιο τον ικανοποιούν και υπενθύμισε πως μέχρι το τέλος του 14 υπήρχαν ελάχιστες που ανήκαν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επειδή «αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνταν απειλή». «Υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν πολύ καλή δουλεία και βοηθούν, υπάρχουν και άλλες που διαπράττουν ενέργειες που δεν είναι αποδεκτές!», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.