Με την πρώτη αξιολόγηση τελειώνουν τα δημοσιονομικά μέτρα τη συμφωνίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος σημείωσε ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης να ληφθούν τώρα, καθώς το πρόγραμμα όπως είπε είναι εμπροσθοβαρές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε «παράγοντα επιβράδυνσης» την ασυμφωνία που παρατηρείται μεταξύ των θεσμών και συνέχισε:

Αν κλείσουμε την αξιολόγηση εντός του Απριλίου, τελειώνουμε με τα δημοσιονομικά μέτρα για όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα.

«Αυτό που έχει μείνει είναι να νομοθετήσουμε φέτος μέτρα με τα οποία θα εξασφαλίσουμε ότι το 2018 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%» είπε και συνέχισε:

Το νούμερο είναι συγκεκριμένο, 5,4 δισεκατομμύρια.

Ως προς το δημοσιονομικό, έκανε λόγο για σύγκλιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων.

Πάντως έσπευσε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το πλεόνασμα ύψους 3,5%, διότι όπως είπε, «δεν ξέρουμε τον ρυθμό ανάπτυξης και τη μείωση του χρέους».

Επιπλέον εξήγησε ότι, «όπως αναφέρεται στη συμφωνία, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητα του  ΦΠΑ μπορούμε να ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση».

Τόνισε εξάλλου ότι τα χρήματα που θα εκταμιευτούν και θα πέσουν στην οικονομία όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις θα είναι περισσότερα από αυτά που θα αφαιρεθούν με τα μέτρα και σημείωσε πως «θα συμβούν μία σειρά από θετικά γεγονότα για τον τραπεζικό τομέα και για τα η συνολική οικονομία».

Εκτίμησε πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης «θα τεθεί τέλος στον φαύλο κύκλο και θα αρχίσει μία νέα περίοδος ανάκαμψης».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν συζητάει την περικοπή των κύριων συντάξεων. «Όλα όσα λέει ο κ. Κατρούγκαλος, ισχύουν» είπε και τόνισε πως «ένα από τα βασικά προβλήματα θέλει να λύσει η κυβέρνηση είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους».Πάντως, σχετικά με το ασφαλιστικό, επεσήμανε πως «ριζική και οριστική επίλυσή του δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε συνθήκες ανάπτυξης και ανόδου της απασχόλησης».

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος της ανάκαμψης για το δεύτερο εξάμηνο του 2016.