«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Με το ρητό αυτό κατά νου η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή των τελικών θέσεων του κουαρτέτου, καθώς οι προοπτικές ναι μεν δείχνουν καλές, πλην όμως ουδείς μπορεί να «χορτάσει» με αυτές μόνον.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group περιγράφεται από κυβερνητικό στέλεχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, ως δηλωτική της τελικής στάσης των δανειστών. Η Αθήνα πιστεύει βέβαια ότι, όντως, η λύση είναι μπροστά -και είναι και κοντά, ως φαίνεται. Αλλά με μία κόκκινη γραμμή εκ μέρους της. Δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.

Αλλά προσέρχεται στο νέο διαπραγματευτικό γύρο με ένα βασικό ατού. Όχι την πίεση από την προσφυγική κρίση -αφού τα δύο θέματα είναι αποσυνδεδεμένα- αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της και εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα. Το αναγνωρίζει άλλωστε και η άλλη πλευρά, ακόμη και οι πιο ...δύσκολοι, όπως ο Αυστριακός επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, κύκλοι του οποίου αναγνώριζαν μιλώντας στο newpost.gr., «η πρόσφατη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα παραγωγική», εξειδικεύοντας πως «σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος, επιπροσθέτως σε βασικές πτυχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ να έχει διαμηνύσει συν τοις άλλοις πως στις επόμενες συνεδριάσεις του οργάνου θα συζητηθούν, επί του πρακτέου, τα μέτρα που αφορούν στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Δεν είναι όμως όλα ανέφελα, καθώς βασικός παίκτης της παρτίδας παραμένει -ακόμη- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το οποίο τα συναισθήματα είναι ούτως ή άλλως αντιφατικά και στους ευρωπαίους εταίρους και στην ελληνική κυβέρνηση. Σε ρόλο «κακού μπάτσου», πολλές φορές μπήκε μπροστά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν για να ζητήσει και άλλα μέτρα, τα πιο σκληρά ή και εξωφρενικά. Αλλά από την άλλη βάζει βέτο για βιώσιμο χρέος, θέση που πολύ εξυπηρετεί τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα.

Η διαβεβαίωση του Ντέκλαν Κοστέλο, εκπροσώπου της Κομισιόν στο κουαρτέτο, όπως την μετέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ότι «και το ΔΝΤ θέλει συμφωνία και έχει πάψει να ζητάει πράγματα πέρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού» ήχησε πολύ ενθαρρυντικά στα «αυτιά» της κυβέρνησης.

Η οποία ωστόσο θέλει και άλλες αποδείξεις για να πιστέψει στο μικρό ...θαύμα, ότι ο διεθνής οργανισμός πήγε «πάσο». Αμφιβολία που εστιάζεται ακόμη και σήμερα στο ρόλο που παίζει ο Πόουλ Τόμσεν προσωπικά.

Γιατί όταν ο Νίκος Παππάς έλεγε χθες (στον Real FM) ότι ακόμη και τώρα κάποιοι «παίζουν πολιτικά παιχνίδια, για να σώσουν την προσωπική τους καριέρα», το διευθυντή του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ φωτογράφιζε.