Όσοι πίστευαν πως με την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη το εσωκομματικό καράβι του ΣΥΡΙΖΑ θα έπλεε σε απάνεμα νερά, φαίνεται πως διαψεύδονται.

Μπορεί για αρκετό καιρό μετά την διάσπαση η ομάδα των 53+ να μην βρίσκονταν στο προσκήνιο, στην πραγματικότητα όμως προσπαθούσε να ανασυνταχθεί και να επανακάμψει δριμύτερη στο εσωκομματικό μέτωπο, διεκδικώντας για τον εαυτό της έναν διακριτό πολιτικό ρόλο, ως μειοψηφία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, δεν ήταν λίγα τα στελέχη της τάσης που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου το περασμένο καλοκαίρι. Ο πρώην Γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλρίδης, ήταν τα κορυφαία μέλη της που έριξαν -με διαφορά ενός μήνα ο καθένας τους- μαύρη πέτρα πίσω τους.

Παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν το τελευταίο διάστημα, δείχνουν πως είναι ακόμη ισχυροί. Πριν σχεδόν ένα μήνα πραγματοποίησαν πανελλαδική σύσκεψη, καθορίζοντας την γραμμή που θα κρατήσουν στο επερχόμενο συνέδριο.

Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, τους έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν μια διαφορετική πολιτική κατεύθυνση από το υπόλοιπο κόμμα και να αναδείξουν την διαφορετικότητα τους. Με την χθεσινή δημόσια παρέμβαση τους, απλά επικύρωσαν στην πράξη την επιστροφή τους, αφού μέχρι τώρα απλά εξέφραζαν τις διαφωνίες τους στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η ομάδα δεν εμφανίζεται ενιαία. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τον ενεργότερο ρόλο έχουν η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και Βασιλική Κατριβάνου, ενώ σε κομματικό επίπεδο τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Υδραίος και Μανώλης Σαρρής. Αντίθετα, αποστασιοποιημένοι από την ομάδα δείχνουν να είναι στελέχη όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς, καθώς και τα μέλη τους που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όπως ο Θοδωρής Δρίτσας. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ναι μεν δεν έχει πια την ηγετική θέση που κατείχε στους 53+ μέχρι πέρσι, συνεχίζει όμως να τους παρέχει διακριτική στήριξη του.

Αντίθετα, τελείως απομακρυσμένος από τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Μάλιστα, ο Σακελλαρίδης δεν έχει αναπτύξει πολιτική σχέση ούτε με την ομάδα του Τάσου Κορωνάκη και όσων πρώην στελεχών των 53+ αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου, δείχνοντας πως -για την ώρα- η σχέση του με την κεντρική πολιτική σκηνή έχει κλείσει.