Το σκληρό ροκ που αναμένεται να χορέψει την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, ειδικά μετά το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές, δεν μοιάζει ικανό να συμπαρασύρει το κόμμα ώστε να ακυρώσει τις βασικές παραμέτρους του πολιτικού στίγματος που επιθυμεί να δώσει ο αρχηγός του. 

Έτσι, ένα μόλις 24ώρο μετά την, αναμενόμενη, άρνηση του Μαξίμου να αποδεχθεί την γαλάζια πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το τρίτο μνημόνιο, η Νέα Δημοκρατία, σε μία ρελανς θεσμικής προσέγγισης στα πολιτικά πράγματα, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει, παρά τις επιφυλάξεις της, την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης. 

Στη Συγγρού γνωρίζουν ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να στοχοποιήσει, και μέσω εξεταστικής, τα ΜΜΕ – ανοίγοντας έναν δημόσιο κύκλο συζήτησης με στοιχεία και δάνεια να διαρρέουν προς κάθε κατεύθυνση – αλλά και να στριμώξει στα σχοινιά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τα δυσθεώρητα χρέη που κουβαλούν. 

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε, τη στιγμή που επαγγέλλεται μία νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου, να αρνηθεί την εξεταστική, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα στην κυβέρνηση να τον καταγγείλει ότι δεν θέλει τη διαφάνεια. Επιπλέον, ο ίδιος προσωπικά ελάχιστα έχει να ανησυχεί, δεδομένου ότι έχει σπεύσει ήδη να αναγνωρίσει το ύψος του χρέους και έχει προβεί στις πρώτες κινήσεις μείωσης των δαπανών, προκειμένου το κόμμα αργά αλλά σταθερά να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά. 

Με τη χθεσινή απόφαση, ωστόσο, η Ν.Δ. στέλνει και ένα ισχυρό μήνυμα προς την κοινή γνώμη, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια επί των δύο προτάσεων. Ότι η ίδια δεν αρνείται τη συζήτηση ακόμη και για, έστω ήσσονος σημασίας, θέματα που την αφορούν άμεσα, όπως τα δάνεια, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα αρνείται, με φθηνές δικαιολογίες, τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για όσα διαδραματίστηκαν τους πρώτους 6 μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία καθόρισαν σε απόλυτο βαθμό την πορεία της χώρας και του λαού.

Με αυτό το «παράδειγμα», ο κ. Μητσοτάκης οικοδομεί το πολιτικό αφήγημα της “νέας σελίδας” στο κόμμα και στην πολιτική σκηνή γενικά και επιδιώκει να συγκεντρώσει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη πυρός στην πορεία ηθικής και πολιτικής αποδόμησης του Πρωθυπουργού, που για πολλούς στο επιτελείο του Προέδρου της Ν.Δ. έχει ήδη αρχίσει και είναι αναπόδραστη.