Επιφυλακτικός ως προς τη στάση της Τουρκίας στη συμφωνία για το προσφυγικό, δηλώνοντας ότι «είμαστε δύσπιστοι» και «περιμένουμε κάθε μέρα να δούμε από την Τουρκία αν θα φέρει εις πέρας τη συμφωνία που ανέλαβε», εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το προσφυγικό στη  Βουλή.

Όπως σημείωσε ο υπουργός «δεν είναι λύση το νομοσχέδιο αλλά ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη λύση». «Η χρήση του θα κρίνει το εάν είναι αυτό το εργαλείο που θέλουμε ή όχι», είπε ακόμη.

Αν και παραδέχθηκε ότι δεν είναι και η καλύτερη συμφωνία, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να είχε υπογραφεί κάποια καλύτερη αν γινόταν σε εθνικό πλαίσιο μόνο, τόνισε ότι «Υπογράψαμε την καλύτερη συμφωνία στις συγκεκριμένες συνθήκες».

Σύμφωνα με τον Γ. Μουζάλα η συμφωνία είναι καλή γιατί «για πρώτη φορά δημιουργείται ένας νόμιμος δρόμος για να έρθουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη» και τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο «φεύγει ένα μήνυμα αποτροπής παράνομων δρόμων». Διαχωρίζει, όπως είπε, «αυτούς που πραγματικά αιτούνται προστασίας και τους καταναλωτές ασύλου». Δεν παρέλειψε ωστόσο να τη χαρακτηρίσει και δύσκολη.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «μας το επιβάλλει η κατάσταση να κάνουμε υπηρεσία ασύλου στα σύνορα, στα νησιά και στα κέντρα ταυτοποίησης» υπογραμμίζοντας πως το παρόν νομοσχέδιο «προσαρμόζει το άσυλο στα ευρωπαϊκά δεδομένα», κάτι που« αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας».

Ο υπουργός παραδέχθηκε εξάλλου ότι πιαστήκαμε απροετοίμαστοι αλλά όπως τόνισε: «Όλοι πιαστήκανε απροετοίμαστοι». «Σε αυτή την τεράστια ροή δεν είχαμε στρατόπεδα φιλοξενίας, είχαν δημιουργηθεί προαναχωρησιακά κέντρα, τα οποία μας φάνηκαν χρήσιμα και τα χρησιμοποιήσαμε με καλύτερες συνθήκες», ανέφερε ακόμη.

Παράλληλα έδωσε διαβεβαιώσεις για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι τηρεί τις διεθνείς διαδικασίες και τη συνθήκη της Γενεύης και τέλος χτυπάει, χωρίς να τους διαλύει, τους πρόσφυγες.

«Ξεκινάει ένα παιχνίδι ενοχών για την πατρίδα μας ότι θα καταπατήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σας διαβεβαιώνω ότι θα τηρήσουμε τις συμβάσεις του διεθνούς δικαίου και τη συνθήκη της Γενεύης», επισήμανε ο Γ. Μουζάλας.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ αφού σχολίασε ότι πρόκειται για διεθνή πρακτική και ότι «δεν υπάρχει καμιά κρίση που να μην χρησιμοποιούνται» σημείωσε ότι «το κράτος θα ορίσει το που και πως θα δραστηριοποιούνται οι ΜΚΟ».