Το κυπριακό και οι εξελίξεις στην περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον επικεφαλής του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. 

Υποδεχόμενος τον κ. Κυπριανού στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη δύσκολη συγκυρία με τη σύμπτωση όλων των κρίσιμων θεμάτων, της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε αυτές οι κρίσεις να έχουν στις διακοινοτικές συνομιλίες.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση του ότι «η κρίση με το προσφυγικό δυσκολεύει τις προσπάθειες μας για λύση στο Κυπριακό, διότι η Τουρκία πλέον αλλάζει τις προτεραιότητες και τη στάση της».

Σε αυτό το σημείο εκφράστηκε ικανοποίηση για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στο Κυπριακό, με τη συμφωνία που επετεύχθη στην τελευταία Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, δεδομένων των απαιτήσεων που αρχικά προέβαλε η γείτονα χώρα.

«Τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα και πετύχαμε να μην επηρεάσει άμεσα, διότι ορισμένοι από τους όρους που έθετε αρχικά επηρέαζαν άμεσα το Κυπριακό και το κλίμα, και ως προς αυτό η απόφαση που πήραμε στη Σύνοδο ήταν ανακουφιστική, εκεί πετύχαμε μια επιτυχία διπλωματική».

Ο κ. Κυπριανού μεταξύ άλλων μετέφερε την ικανοποίηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη από τη στάση που τήρησε η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός προσωπικά.

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε μάλιστα και στιγμιότυπο από τη συνάντηση ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.