Να εντείνουν τις προσπάθειές τους τα κράτη – μέλη της Ε.Ε ώστε να επιτύχουν τους στόχους που έχει θέσει η Ένωση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζήτησε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος , μάλιστα έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την επανεγκατάσταση προς την Τουρκία.

Ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας την Πέμπτη, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος,  σημείωσε ότι αν και οι συμφωνίες που έχουν γίνει έχουν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος.

Τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο η Ε.Ε. έχει θέσει σε εφαρμογή το σύστημα «επανεγκατάστασης» από τρίτες χώρες, που σήμερα φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ πάνω από 22.000 πρόσφυγες. Από το Σεπτέμβριο του 2015 περισσότεροι από 4.500 έχουν επανεγκατασταθεί και - όπως είπε - έχει ζητήσει από την Ύπατη Αρμοστεία στη Γενεύη να βελτιωθεί η κατάσταση.

54.000 πρόσφυγες από την Ευρώπη στην Τουρκία

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο 54.000 πρόσφυγες από τη Συρία πρόκειται να επανεγκατασταθούν από τα κράτη - μέλη της ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας το επόμενο διάστημα.

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία κατά μέσο όρο 6.000 πρόσφυγες τον μήνα, προκειμένου να επιτύχουμε το συμφωνημένο στόχο», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ για τα hot spots υπογράμμισε πως όλα πρέπει να γίνουν πλήρως λειτουργικά το δυνατόν συντομότερο.

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η προσφυγική κρίση αμφισβητεί το βασικό θεμέλιο της Ένωσης, που είναι η αλληλεγγύη ενώ έστειλε μήνυμα πως πολλές ευρωπαϊκές, αλλά και άλλες χώρες στη διεθνή κοινότητα, δεν αντιλαμβάνονται ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό αποτελεί ένα παγκόσμιο ζήτημα, και ότι μόνο μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

«Η μετανάστευση θα είναι το καθοριστικό στοιχείο του 21ου αιώνα -ακόμη περισσότερο και από τον 20ο αιώνα. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για αριθμούς. Οι μεταναστευτικές ροές ήταν υψηλές το 2015. Πάνω από 150.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ιταλία, οι περισσότεροι από αυτούς διέσχισαν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική. Σχεδόν 900.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. Πολλοί από αυτούς συνέχισαν στη βόρεια Ευρώπη μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα δήλωσε πως έχει βιώσει μια πολύ μεγάλη αύξηση των παράτυπων αφίξεων.