current views are: 7

1 Απριλίου 2016
Δημοσίευση14:32

Η κυβέρνηση αδειάζει τον Πειραιά σε 10 ημέρες – Ενισχύεται η παρουσία κράτους στην Ειδομένη

Συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο αποφάσισε να αδειάσει ο ο καταυλισμός του Πειραιά μέσα σε 10 ημέρες, ώστε το λιμάνι να μπορεί να λειοτυργήσει για τον τουρισμό πριν από την περίοδο του Πασχα. 

Δημοσίευση 14:32’

Συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο αποφάσισε να αδειάσει ο ο καταυλισμός του Πειραιά μέσα σε 10 ημέρες, ώστε το λιμάνι να μπορεί να λειοτυργήσει για τον τουρισμό πριν από την περίοδο του Πασχα. 

Συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο αποφάσισε να αδειάσει ο ο καταυλισμός του Πειραιά μέσα σε 10 ημέρες, ώστε το λιμάνι να μπορεί να λειοτυργήσει για τον τουρισμό πριν από την περίοδο του Πάσχα. 

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν η πορεία και το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας 30.000 θέσεων φιλοξενίας και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη και δόθηκε η κατεύθυνση αποσυμφόρησης του λιμανιού με επιταχυνόμενους ρυθμούς το επόμενο 10ήμερο, ώστε το λιμάνι να είναι πλήρως λειτουργικό πριν από την περίοδο του Πάσχα, αλλά και να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης, η παρουσία των κρατικών αρχών και η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας από την Ειδομένη.

“Σε ό,τι αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου, πρώτη ημέρα της εφαρμογής επανεισδοχών στην Τουρκία, τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και ότι η μεταφορά στην Τουρκία δεν αφορά όσους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου ούτε όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, στις 20 Μαρτίου” τονίζει το Μαξίμου. 

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίμβσε, “η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύσει και για τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη (Ευρωπαϊκή Ένωση, Κράτη-μέλη, Τουρκία)”. 

Η συμφωνία, επί της ουσίας, αφορά σε έναν πολύ μικρό αριθμό προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα μας από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι εγκλωβίζονται οριστικά στην Ελλάδα. 

Ο συντονιστής υπουργός άλλωστε Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία τη 12η Απρίλη. 

Σύμφωνα με το σχέδιο , η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε, και το φαινόμενο με τις εντάσεις που παρατηρούνται γεγονός που οδηγεί σε κάποιες σκέψεις οι μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα. 

 


σχετικα αρθρα