Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση, βάσει των όσων προκύπτουν από αυτά που είπε μετά του EuroWorking Group παράγοντας των Βρυξελλών, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως σημείωσε η εν λόγω πηγή, ιδανικά η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 12 Απριλίου, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό εξαρτάται από την «πολιτική βούληση». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο σημερινό EuroWorking Group στο οποίο συμμετείχαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξε «ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.

Επισήμως ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος δεν έχει οριστεί αλλά στις 2 Απριλίου επιστρέφουν οι επικεφαλής «για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Το EWG σήμερα εξέτασε το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια – μεγάλο και ίσως το τελευταίο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις. Έγινε ταυτόχρονα η «ακτινογραφία» του πακέτου μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ με το οποίο σχεδιάζει η ελληνική πλευρά να κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016-2018, ενώ θα ξεκαθαρίσουν οι συγκλίσεις και οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όπως τόνισε χτες στο Newpost αξιωματούχος της Κομισιόν, η συζήτηση για το χρέος θα τεθεί κανονικά στο τραπέζι του Eurogroup, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

«Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Μαρτίου , ο Πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε στους υπουργούς ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος στις επόμενες συνεδριάσεις του. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων αυτών θα εξαρτηθεί κατά πάσα πιθανότητα από την πρόοδο της πρώτης αξιολόγησης», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έως το τέλος Απριλίου μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, ο κ. Κοστέλο εκτίμησε ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι «γεφυρώσιμες».